‹ Terug naar overzicht

bloeddrukmeting bij de kat

een mooie vorm van diagnostiek is de bloeddruk meting bij de kat. De reden daarvoor is dat uw kat voor een bloeddrukmeting niet onder narcose hoeft. Uw kat hoeft niet geprikt te worden. Een bloeddrukmeting hoeft niet lang te duren en de dierenarts krijgt hiermee veel informatie.

Waarom doen we een bloeddruk meting bij de kat?

Langdurige hoge bloeddruk is zeer schadelijk voor het lichaam. Organen, zoals hersenen, ogen, het hart en de nieren worden zeer zwaar belast en ondervinden op termijn onherstelbare schade.

Het lastige aan een hoge bloeddruk is, dat het aan de buitenkant (bijna) geen verschijnselen geeft. Je kunt dus niet aan je kat merken dat hij een hoge bloeddruk heeft. Gelukkig is het wel goed te meten.

Bij katten komt hoge bloeddruk regelmatig voor in combinatie met andere aandoeningen, of als gevolg van andere aandoeningen. Het komt het vaakst voor bij katten in de leeftijd vanaf 12 jaar. Bij deze katten komen vaker aandoeningen voor die leiden tot een hoge bloeddruk, zoals een te hoog werkende schildklier, slechte nierfunctie en hartproblemen.

Als de dierenarts een van deze aandoeningen vermoedt, dan kan dit door middel van bloed- en/of urineonderzoek worden vastgesteld. Uiteraard is het dan belangrijk om eerst deze aandoeningen te behandelen, want vaak daalt de bloeddruk dan al aardig.

Hoe gaat de bloeddrukmeting in zijn werk?

We doen de meting in een rustige omgeving, liefst als de kat zich op zijn gemak voelt. Het is een bekend fenomeen , dat van ‘witte jassen’ en al het gedoe erom heen , de bloeddruk behoorlijk kan stijgen. Dat is bij ons mensen niet anders!  De dierenarts scheert een klein beetje vacht weg van de voorpoot. Vervolgens krijgt uw kat een opblaasbaar manchet om met daaraan de bloeddrukmeter. De dierenarts luistert met behulp van een Doppler apparaat via een koptelefoon naar de hartslag in het bloedvaatje in de poot. Dan wordt het manchet opgeblazen totdat de hartslag niet meer hoorbaar is. Het bloedvat is nu dichtgedrukt. Vervolgens laat de dierenarts de lucht langzaam uit het manchet lopen totdat hij de hartslag weer kan horen. De waarde die de bloeddrukmeter dan aangeeft, geeft de gemiddelde bloeddruk weer. Omdat de bloeddruk kan variëren door stress, meten we de bloeddruk liefst een aantal keren. Pas als de bloeddruk bij herhaling boven 180 mmHG ligt, noemen we het hoge bloeddruk.

Hoe wordt hoge bloeddruk bij de kat behandeld?

Zoals u hierboven al hebt kunnen lezen, zal bij constatering van een hoge bloeddruk eerst worden nagegaan of er sprake is van een onderliggende oorzaak. Bij katten van 12 jaar of ouder meten we ook de nierfunctie en schildklierfunctie in het bloed. Zijn deze abnormaal, dan zal een behandeling worden voorgesteld en dan wordt de bloeddruk herhaald bij de eerstvolgende controle.

Zijn er geen onderliggende oorzaken gevonden die de hoge bloeddruk verklaren, dan kan het ook zijn dat het een zogenaamde “primaire hypertensie” is, da t betekent “hoge bloeddruk zonder onderliggende oorzaak”. Dan wordt vervolgens een behandeling met bloeddrukverlagers voorgesteld. Bij katten is dit amlodipine. Na start van de behandeling die voortaan dagelijks dient te gebeuren, adviseren we de bloeddruk zeker in de eerste maanden regelmatig te laten controleren.

 

 

 

 

 

 

 

‹ Terug naar overzicht