‹ Terug naar overzicht

Sterilisatie van het konijn

konijn-konijnenhok-5Waarom adviseert de dierenarts een sterilisatie van het konijn?

De sterilisatie van het konijn is zeer belangrijke preventieve zorg  die de dierenarts uw vrouwelijk konijn kan bieden.  Wist u dat veel vrouwelijke konijnen zeer vaak ziektes ontwikkelen die gerelateerd zijn aan de eierstokken en de baarmoeder? Door uw konijn te laten steriliseren is dat uw konijn op latere leeftijd een baarmoedertumor krijgt, nihil.

Bovendien is het vele malen makkelijker om een gesteriliseerd vrouwelijk konijn te koppelen aan een ander vrouwelijk konijn. Als gevolg van de sterilisatie van het konijn, wordt het gedrag van het vrouwelijk konijn wat meer gematigd. Ze wordt minder agressief naar soortgenoten.

Ten derde, maar eigenlijk natuurlijk ook als eerste: uw konijn is niet langer vruchtbaar. Zo is de kans op ongeplande gezinsuitbreiding nihil.

U kunt uw konijn vanaf de leeftijd van 8 maanden laten steriliseren. Dit is bovendien de optimale leeftijd, omdat naar mate het konijn ouder wordt, de hoeveelheid buikvet toeneemt. Hierdoor wordt de operatie moeilijker uit te voeren.

Hoe gaat de sterilisatie van het konijn in zijn werk?

 

Sterilisatie van het konijn via een buikoperatie:
Bij deze methode:

    • Uw konijn komt een halve dag in opname in onze kliniek. Bij voorkeur neemt u van thuis eigen voeding en bodembedekking en /of een deken met de bekende thuislucht mee. In overleg kan er ook een maatje meekomen.
    • Uw konijn wordt voorafgaand aan de operatie goed lichamelijk onderzocht en gewogen.
    • We werken met veilige narcosemiddelen, gasnarcose en zuurstof en bewaking van de anesthesie en beademingsapparatuur.
    • Uw konijn krijgt pijnstilling en infuus voorafgaand aan de operatie en ook nog pijnstilling voor de eerste dagen na de operatie.
    • Er wordt een buiksnede gemaakt een stukje achter de navel. Via deze snede hebben we toegang tot de buik en kunnen de eierstokken en de baarmoeder verwijderd worden. Uw konijn heeft na de operatie dus één wond.
    • Na de operatie krijgt uw konijn direct een middel om haar weer snel wakker te laten worden.
    • Totdat uw konijn weer goed wakker is, ligt ze in een verwarmde zuurstofkooi.
    • Ter bevordering van de wondgenezing kan een Medical pet shirt of een kraag worden meegegeven.
    • Het is erg belangrijk dat uw konijn na de operatie weer snel gaat eten en keutelen. Hiervoor krijgt u ook nog ondersteunende medicatie mee.
    • De meeste konijnen herstellen erg snel van de narcose en de operatie.

 

‹ Terug naar overzicht