‹ Terug naar overzicht

Eikenprocessierups slaat dieren niet over!

Veel mensen hebben het erover: de eikenprocessierups. Enorme jeuk, rode bultjes en soms zelfs heftige klachten als kortademigheid of een dikke tong kunnen het gevolg zijn van contact met de minuscule brandhaartjes van de rups.
Ook dieren hebben er last van.

Het komt vooral voor bij honden,. Ze krijgen bij blootstelling aan de haartjes van de eikenprocessierups voornamelijk last van de ogen, lippen en tong. Zeker spelende honden die van alles oppakken vanaf de grond. Ze hebben traanogen, gezwollen lippen, een tong die rood en dik is. Of ze hoesten. Ook kunnen de dieren misselijk zijn, braken of last hebben van sloomheid. Let op waar er zich nesten bevinden bij het uitlaten van honden.

Dierenarts

Bij acute klachten aan de lippen en de tong van een hond, moet je meteen naar een dierenarts gaan. Er kan een heftige irritatiereactie optreden, wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot afsterving van weefsel. Als dat de tong is, dan heeft dat zeker consequenties voor het kunnen eten en drinken. Een dierenarts kan dat met een injectie onderdrukken.
Maar als er verdenkingen zijn van acute irritatiereacties bij de huid of de slijmvliezen van een hond, dan moet het direct met warm water worden afgespoeld.
Als er plekken tijdens of na de wandeling ontstaan waar de hond aan gaat krabben, dan kun je er tape op plakken en die eraf trekken. Eventuele brandharen in de vacht kunnen op die manier weggehaald worden.

Minder bij katten

Klachten kunnen ook voorkomen bij andere dieren, bijvoorbeeld bij katten, maar die bevinden zich minder in de gebieden waar de nesten zitten.

Bron NOS.nl

maak een afspraak

Denk je dat jouw hond last heeft van de eikenprocessierups? Maak dan direct een afspraak.

Meer informatie
‹ Terug naar overzicht