‹ Terug naar overzicht

Het teken seizoen is begonnen

Pas op voor teken

We hebben de afgelopen dagen alweer heel veel teken in de praktijk gezien. Door het warme weer worden teken actiever en weten ze onze huisdieren en ons weer te vinden.
Wees daarom alert op de aanwezigheid van teken op uzelf en uw huisdier.
 

Wat is het risico van een tekenbeet?

Teken kunnen besmet zijn met ziekteverwekkers. In Nederland kunnen mensen de ziekte van Lyme krijgen door een tekenbeet. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken (Borrelia burgdorferi). Ruim 1 miljoen mensen krijgen jaarlijks een tekenbeet. Mensen die veel in het groen zijn lopen meer risico op tekenbeten.
 

Waar komen teken voor?

 Teken komen in heel Nederland voor. Ze leven in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Vooral in hoog gras of tussen dode bladeren. Verder zitten ze op huisdieren, wild, vogels en kadavers. Van daaruit hechten ze zich aan passerende dieren en mensen. Teken worden actief als de temperatuur boven de 7 graden Celsius komt. Van maart tot en met oktober worden mensen het meest gebeten.
 

Hoe herkent u een tekenbeet?

Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek u net heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.
 

Meer informatie over de teken en de ziekte van Lyme, zie:

RIVM
www.tekenradar.nl

Bescherm uzelf en uw huisdier tegen teken:

Controleer uzelf en uw huisdier na iedere wandeling is bosrijk gebied op de aanwezigheid van teken.
‹ Terug naar overzicht