‹ Terug naar overzicht

Grasaar in het oor van een hond

Een grasaar in het oor van een hond is een typische aandoening voor deze tijd van het jaar.

Een grasaar, ook wel kruipertje genoemd heeft op het oppervlak allemaal kleine weerhaakjes. Door de relatief scherpe punt blijft hij gemakkelijk haken in een oor. Door de weerhaakjes op het oppervlak ‘kruipt”  de grasaar steeds dieper in het oor van de hond en kan ook niet meer terug.

Hoe komt een hond aan een grasaar in zijn oor?

Honden die in de zomer lekker door het hoge gras hollen en rollen lopen zo de kans dat er grasaren aan de vacht blijven hangen in in hun oor terecht komen. Controleer uw hond dus goed op de aanwezigheid van grasaren na een wandeling door een veld met ( hoog) gras.

Welke klachten krijgt een hond met een grasaar in zijn oor?

Vreemd genoeg vertoont  niet elke hond die een grasaar in zijn oor heeft direct klachten. Wees alert op grasaren , zeker als uw hond:

  • plotseling heftig met de kop schudt
  • zijn kop plotseling scheef houdt
  • zomaar piept
  • piept bij aanraking van de kop en oren

Wat moet ik doen als ik denk dat mijn hond een grasaar in zijn oor heeft?

De uitwendige gehoorgang van een hond is veel langer dan die van de mens. Bijna in alle gevallen is het noodzakelijk om de grasaar door een dierenarts te laten verwijderen. Allereerst kijkt de dierenarts met behulp van een otoscoop in het oor van de hond. Is er inderdaad een grasaar te zien, dan is het in sommige gevallen mogelijk om hem met behulp van een speciale tang te verwijderen. In andere gevallen is de hond zo pijnlijk of nerveus dat het beter is om de hond onder narcose te brengen om het oor te bekijken.

Grasaren kunnen ook op andere plekken onder de huid komen

Zo kunnen ze ook problemen veroorzaken tussen de tenen en kruipen ze ook soms in de neus of in het oog  en een enkele keer door inademen in de longen of verderop in het lichaam terecht komen. Hier kunnen ze een hele tijd onopgemerkt blijven zitten en veroorzaken ze vage klachten.

Een grasaar lijkt zo onschuldig, maar kan veel leed bij uw hond veroorzaken. Controleer uw hond daarom goed nadat hij gespeeld heeft op een plek waar u veel grasaren heeft zien liggen of na een wandeling door een veld met hoog gras.

 

‹ Terug naar overzicht