‹ Terug naar overzicht

Preventieve zorg voor een zorgeloos leven

Preventieve zorg kan cruciaal zijn voor uw huisdier. Door ziekte in een vroegtijdig stadium op te sporen kan in veel gevallen worden voorkomen dat deze tot grote gezondheidsproblemen leidt. Wanneer de dierenarts er op tijd bij is, zijn de vooruitzichten op een succesvolle behandeling vaak een stuk beter. Een vroege diagnose verbetert niet alleen de vooruitzichten, ook brengt preventieve zorg over het algemeen minder kosten met zich mee dan de behandeling van een ziekte.

Urinescreening; eenvoudige en laagdrempelige manier van preventieve zorg

Een belangrijk hulpmiddel bij het stellen van een diagnose is een urinescreening. Dit is voor uw huisdier een weinig belastende methode om een beeld te krijgen van de gezondheid van uw dier. Door middel van een urinescreening kunnen we een aantal aandoeningen bij uw huisdier vermoeden, zoals een blaasontsteking, blaasgruis en een verminderde nierfunctie. Voor een definitieve diagnose zijn soms aanvullende onderzoeken nodig.

Wanneer urinescreening?

Het is verstandig om een urinescreening te doen wanneer uw huisdier last heeft van de volgende klachten:

–        Veel drinken

–        Veel plassen

–        Overgeven

–        Slechte eetlust

–        Gewichtsverlies

–        Afwijkende urinekleur

–        Onzindelijkheid

Daarnaast kunnen bij oudere dieren in de urine al aanwijzingen gevonden worden voor ziekte, terwijl het dier voor het oog nog gezond is. Voor honden ouder dan 8 jaar en katten ouder dan 10 jaar is jaarlijkse controle van de urine, bijvoorbeeld als het dier voor zijn gezondheidscontrole en vaccinatie de kliniek bezoekt, dus zeker verstandig.

 

‹ Terug naar overzicht