‹ Terug naar overzicht

Wat houdt een hartecho bij mijn kat in?

De hartecho

Als de dierenarts bij het klinisch lichamelijk onderzoek een bijgeluid op het hart heeft gehoord of dat uw kat symptomen heeft of had die aanleiding geven om het hart nader te willen onderzoeken is het goed om het hart nader te onderzoeken door middel van een echocardiogram.

Het maken van een echocardiogram is de beste manier om de hartfunctie te onderzoeken.
Door middel van dit onderzoek wordt duidelijk wat er met het hart aan de hand is en of er medicatie nodig is.
Het echocardiogram is echter wel een momentopname. Om de hartfunctie in de loop van de tijd te kunnen beoordelen is ons advies om het echocardiogram jaarlijks te herhalen of eerder als daar aanleiding toe is.

Wat is een echodiagram?

U brengt uw kat ’s ochtends nuchter naar de kliniek. Het maken van een echocardiogram gebeurt in principe bij het wakkere dier, maar soms kan het nodig zijn een dier een beetje te sederen. De vacht wordt aan beide kanten weggeschoren op de plek van het hart. Het maken van een echocardiogram geschiedt in alle rust in een speciale verduisterde ruimte en duurt gemiddeld 30-45 minuten. Tijdens dit onderzoek wordt uw dier vastgehouden door een van onze paraveterinairen. Met een echocardiogram kunnen metingen aan het hart worden verricht.

Uit dit onderzoek volgt een verslag en een advies of er medicatie nodig is. Dit advies bespreekt uw dierenarts persoonlijk met u.

‹ Terug naar overzicht