‹ Terug naar overzicht

De kat: Ontwormen, ontvlooien en tekenbescherming

Waarom moet ik mijn kat ontwormen?

Weet u zeker dat uw kat geen wormen heeft? We adviseren u om uw kat 4 x per jaar te ontwormen. Door uw kat elk kwartaal te ontwormen zorgt u ervoor dat de ontwikkelcyclus van de worm steeds wordt onderbroken. Wormen planten zich voort door het leggen van wormeitjes. Deze wormeitjes komen met de ontlasting mee naar buiten. Deze wormeitjes worden dan weer opgenomen door een kat die ontlasting opeet of gras eet. Ook katten die veel jagen op muizen lopen hoog risico.

Als uw kat een besmet wormei binnenkrijgt door het eten van gras, door het eten van een slak, of door het eten van een prooidier, dan groeit dit wormei via een aantal larven stadia uit tot een volwassen worm. Deze larven maken in het lichaam van uw kat een trektocht door de lever, de longen en komen uiteindelijk weer in de darm van uw kat terecht.

Het lastige aan een worminfectie is dat u aan de buitenkant van uw kat niets bijzonders ziet.
Ons advies is om uw kat tenminste 4 x per jaar preventief te ontwormen. Zo voorkomt u dat een besmet wormei in de darm van uw kat kan uitgroeien tot een volwassen worm.

Ontvlooien en tekenbescherming kat

Hoe vaak moet ik mijn kat ontvlooien?
Vlooien zijn kleine, maar wel met het blote oog zichtbare beestjes die bloed zuigen bij honden en katten. Ze planten zich voort door eitjes te leggen. Katten kunnen allergisch worden voor vlooienbeten. Een kat met vlooienallergie reageert erg heftig; veel jeuk, korstjes en kale plekken zijn het gevolg. Wist u dat vlooien ook ziektes overbrengen? Redenen genoeg dus om vlooien een stapje voor te zijn en uw kat preventief te ontvlooien. Dat betekent dat u niet wacht met behandelen totdat u een vlo ziet. U behandelt uw kat om ervoor te zorgen dat hij geen vlooien krijgt!

‹ Terug naar overzicht