‹ Terug naar overzicht

Urineonderzoek bij de kat

Redenen voor het uitvoeren van urineonderzoek bij de kat

Bij zichtbaar bloedverlies bij de urine, moeilijk plassen, veel drinken en veel plassen zal de dierenarts urineonderzoek bij de kat willen uitvoeren. Bij veel ouder wordende katten gaat de nierfunctie achteruit, vaak al voordat je iets aan je kat kunt merken.

Seniorscreening bij de kat: eenvoudig urine onderzoek op concentratie van de urine

Daarom adviseren we een jaarlijks urineonderzoek bij katten die ouder zijn dan 10 jaar

Urine opvangen voor urineonderzoek bij de kat

Urine opvangen van je kat hoeft niet moeilijk te zijn. Voor een goed urineonderzoek is ongeveer 10 milliliter nodig.

Hieronder volgen enkele tips voor het opvangen van urine bij de kat.

  • gebruik voor het opvangen van urine een schone kattenbak met een opstaande rand van ongeveer 3 cm.
  • maak de kattenbak helemaal schoon en vervang de kattenbakkorrels door speciale plastic kattenbakkorrels. Deze zijn verkrijgbaar bij de dierenarts. Deze plastic kattenbakkorrels nemen geen urine op, zodat je het plasje gemakkelijk uit de kattenbak kunt halen.
  • Doe de opgevangen urine zo snel mogelijk met behulp van de bijgeleverde pipet in het urine opvangbuisje.
  • Voor een betrouwbare uitslag van het urineonderzoek is het mooi als u de urine direct na opvangen naar de kliniek brengt. Als dit niet lukt, bewaar de urine dan in de koeling.

Als het echt niet lukt om urine op te vangen bij je kat, dan zijn er ook andere mogelijkheden om een urinemonster te verkrijgen.

Urinemonster via blaaspunctie

voor het verkrijgen van urine direct uit de blaas, kan de dierenarts de blaas door de buikwand heen aanprikken. Dit heet een blaaspunctie. Bij de kat doet de dierenarts dit bij voorkeur onder echobegeleiding. Dit wil zeggen dat de dierenarts met behulp van echografie de blaas in beeld brengt, zodat hij kan zien waar hij moet prikken.

Het urineonderzoek van de kat vindt voor een groot gedeelte plaats in de kliniek.

Het urinemonster wordt onderzocht op:

geconcentreerdheid: een weinig geconcentreerde urine kan duiden op nierproblemen, bijnierproblemen of leverproblemen

zuurgraad; een afwijkende zuurgraad kan duiden op ontsteking

aanwezigheid van glucose: aanwezigheid van glucose in de urine kan duiden op suikerziekte

aanwezigheid van eiwitten : aanwezigheid van eiwitten kan duiden op ontsteking of nierproblemen. vaak is nader onderzoek van de urine en bloedonderzoek dan aan te bevelen.

aanwezigheid van bloed: Bloed in de urine kan duiden op blaasontsteking, maar het kan ook uit de nieren of urineleiders komen. Bij reuen kan het ook uit de prostaat komen en bij teven uit de baarmoeder . Vaak is nog nader onderzoek nodig.

Microscopisch onderzoek op aanwezigheid van kristallen, ontstekingscellen en bacteriën. Deze duiden op ontsteking. Afhankelijk van verdere symptomen zal duidelijk worden waar het probleem zit. Vaak is verder onderzoek nodig.

‹ Terug naar overzicht