‹ Terug naar overzicht

Vaccinatie van uw kat

We vaccineren katten tegen ziektes waarvan ze anders ernstig ziek zouden worden en tegen ziektes die erg besmettelijk zijn. Meestal valt een vaccinatie samen met de jaarlijkse gezondheidscontrole van uw kat . Met een vaccinatie beschermt u uw kat tegen veel voorkomende kattenziektes. Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole bespreken we of en welke vaccinaties uw kat nodig heeft.

Hoe oud is uw kat?

Kittens
worden volgens een min of meer vast schema gevaccineerd. De eerste vaccinatie krijgt een kitten als hij 9 weken oud is en vaak net verhuisd is naar een ander baasje. Soms blijven kittens nog even bij hun moeder. Dit is de vaccinatie tegen de kattenziekte (Feline Parvovirus ( FPV) en niesziekte (Feline Herpes Virus en Feline Calicivirus). De tweede vaccinatie volgt op 12 weken. Kittens mogen vanaf de leeftijd van 12 weken ook gevaccineerd worden tegen hondsdolheid ( Rabies). Maar dit is niet verplicht. Waarom vaccineren we katten tegen niesziekte? Met vaccinatie biedt helaas geen 100% bescherming. Door middel van een vaccinatie wordt een kat beschermd en beperken we de kans op ernstige complicaties bij het individuele dier.

Katten van 1 jaar oud

Katten van 1 jaar oud krijgen een opnieuw de vaccinatie tegen katten- en niesziekte. Nu is de basisvaccinatie van uw kitten voltooid.
Katten vanaf 2 jaar oud
Hoe vaak moet mijn kat gevaccineerd worden? Dat hangt af van zijn situatie. We adviseren om katten jaarlijks te vaccineren tegen niesziekte en zeker als ze veel buiten komen, samen leven met andere katten, in een cattery wonen, naar een dierenpension gaan. Katten die het rijk alleen hebben en nooit buiten komen lopen minder risico, en zouden in principe minder vaak een vaccinatie hoeven. Overleg bij twijfel even met de dierenarts wat het advies voor uw kat is.

Wanneer is uw kat voor het laatst gevaccineerd?

Als u voor de vaccinatie van uw kat voor het eerst naar onze kliniek komt, denkt u er dan alstublieft aan om zijn paspoort mee te nemen. Zo kunnen we zien wanneer uw kat voor het laatst gevaccineerd is en met welk vaccin. Op basis daarvan kunnen we met u samen beslissen welke vaccinaties uw kat nodig heeft.

Gaat uw kat het komende jaar naar het pension?

Als uw kat het komende jaar in een dierenpension gaat dan is een vaccinatie tegen “niesziekte” verplicht.

Neemt u de kat mee op vakantie naar het buitenland?

Als u uw kat meeneemt over de Nederlandse grens, dan is een vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht.Lees meer over verplichtingen bij het reizen met een kat naar het buitenland.

‹ Terug naar overzicht