‹ Terug naar overzicht

Hoe maak ik een hamster tam?

Hoe maak ik een hamster tam?
De hamster is een heel geliefd dier. Vaak worden ze aangeschaft als huisdier in een gezin met kinderen. Met zijn bolle wangen en de koddige blik steelt hij menig hart. Vooral kinderen zullen het liefst de hele dag met dit lieve diertje willen spelen. Maar dat is niet zo vanzelfsprekend: het tam maken van dit diertje is best lastig. De eerste dagen moet een hamster echt aan zijn nieuwe omgeving wennen. Het is zeker niet verstandig om hem in die eerste week zomaar op te pakken. Een hamster die zich nog niet op z’n gemak voelt, kan en zal flink bijten!

Laat in die eerste week uw hamster heel voorzichtig aan uw hand ruiken en wennen. Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen. Wanneer u er tegelijkertijd bij praat, zal hij ook uw stem gaan herkennen. Een hamster kunt u het best zelf op uw hand laten klimmen; zo laat hij zich makkelijk oppakken. Pas wel op: omdat een hamster snel schrikt, springt hij zomaar uit uw hand. Til een hamster daarom nooit hoog boven de grond op. Houd uw hand en hamster laag, het liefst boven z’n hok met zachte bodembedekking!

Maak uw hamster eerst goed wakker voordat u hem oppakt. Een hamster die schrikt zal uit angst snel bijten. Het bijten zal vanzelf afnemen wanneer u uw hamster regelmatig een snoepje uit de hand laat eten. Doe rustig aan, het diertje heeft gewoon even tijd nodig. De beloning is er dan ook: tamme hamsters vinden het leuk en gezellig wanneer u ze optilt. Echte knuffelaars zijn het niet; urenlang knuffelen is er helaas niet bij. Laat ze daarom gerust over uw schoot lopen; dan zijn ze ook zonder veel aan te raken lekker dicht bij u!

‹ Terug naar overzicht