‹ Terug naar overzicht

Wilt u een cavia aanschaffen? Dan zijn er een paar dingen waar u op moet letten

Wilt u een cavia aanschaffen? Dan zijn er een paar dingen waar u op moet letten:

  • Kijk of de cavia een schone neus, mond, oogjes en vacht heeft.
  • Zijn de tanden doorgegroeid? Dit kan wijzen op een standsafwijking van de kaken.
  • Hoe reageert de cavia op u? Het is een goed teken als de cavia (van u weg)loopt.
  • Neemt u voor het eerst een cavia? Ons advies is om voor een kortharige cavia te kiezen. Deze vacht is makkelijker te onderhouden.

Cavia voeding
Een cavia eet hooi ( ruwvoer) , brokjes, groente en fruit. Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken. We adviseren daarom om dagelijks een kindertabletje Vitamine C als aanvulling te geven. Let op bij droogvoer dat cavia’s kieskeurig kunnen worden. Ons advies is om de cavia ongemengde brokjes te geven.

Cavia’s zijn het grootste gedeelte van de dag bezig met eten. Dit is voornamelijk hooi. Zorg er altijd voor dat er hooi in de kooi ligt. Als tussendoortje kunt u witlof, andijvie of radijsblad te geven. Als echte traktatie kunt u stukjes aardbei, peer of banaan geven.

De darmen van deze knaagdieren zijn erg gevoelig. Als uw cavia niet eet, is dit een reden om dezelfde dag nog contact op te nemen met de dierenarts.

Verzorging van de cavia
De nageltjes van de cavia groeien snel krom en moeten ook regelmatig geknipt worden.

Ook is het belangrijk om de tandjes af en toe eens goed na te kijken. De tanden en kiezen groeien kunnen namelijk door . Zodoende kunnen er haken op de kiezen komen waardoor een cavia niet meer wil eten. De kiezen van een cavia zijn moeilijk te bekijken. Als u twijfelt, maak dan een afspraak bij ons in de kliniek.

Kam een langharige cavia dagelijks om klitten te voorkomen. Kortharige cavia’s kunt u 1 keer per week borstelen om het vuil en losse haartjes te verwijderen.

Als u een cavia wil oppakken doe dit dan met 2 handen. Ze zijn vaak nogal schichtig waardoor ze weg kunnen schieten.

Mocht u naar aanleiding van deze tips een vraag of opmerking hebben, neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.

Cavia ziektes
Omdat cavia’s prooidieren zijn, zullen ze niet gauw  hun zwakte tonen. Tekenen van ziekte bij een cavia zijn vaak erg subtiel. Het is erg belangrijk dat u goed naar uw cavia kijkt.

Bovendien zijn cavia’s erg kwetsbaar. Als ze ziek worden, verloopt een ziekte veelal snel en er is dus helaas weinig tijd voor het stellen van een diagnose en het instellen van een behandeling.

‹ Terug naar overzicht