‹ Terug naar overzicht

castratie konijn

Wat zijn de kosten van de castratie van een konijn?

 

Voor de kosten van de castratie van een konijn en ook voor een indicatie van overige kosten, kunt een kijkje nemen op onze prijslijst.

De kosten van een castratie van een konijn zijn opgebouwd uit de kosten voor medicatie, narcose, verbruiksmaterialen , operatietijd, verzorging en verblijf van uw konijn.

Wilt u meer weten over de castratie van uw konijn dan alleen wat de kosten zijn? Lees dan verder.

Wat komt er kijken bij de castratie van een konijn?

 

De belangrijkste  reden voor de castratie van een konijn is het onvruchtbaar maken van het mannetje, ofwel de ram. Als u twee konijnen bij elkaar wilt zetten, heeft de combinatie mannetje met een vrouwtjeskonijn oftewel voedster de meeste kans op een succesvolle koppeling.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat een ram en voedster voor veel nageslacht gaan zorgen en daarom is het beter om te kiezen voor castratie.

Castratie  van een konijn ofwel ram

 

De voorbereiding op de castratie van het konijn.

Uw konijn komt in opname in de kliniek. Hij hoeft niet nuchter te zijn. We adviseren om zelfs het konijn wat biks en hooi van thuis mee te geven. als u 2 konijnen hebt, mogen ze beide meekomen naar de kliniek, ook al wordt er maar 1 geopereerd. Dit adviseren we omdat de kans bestaat dat u uw konijnen opnieuw moet koppelen als ze een tijdje uit elkaar zijn geweest.

Het konijn wordt onder narcose gebracht via een intraveneuze injectie met narcosemiddel in een groot bloedvat in de oorschelp. Hierdoor kunnen we met een kleine hoeveelheid narcosemiddel toch het gewenste effect bereiken. Uw konijn krijgt onderhuids infuus en pijnstillende ontstekingsremmer voordat de castratie begint.  Het operatie gebied wordt geschoren en gewassen en gedesinfecteerd

Eenmaal in de operatiekamer

Uw konijn krijgt zuurstof en gasnarcose , zodat goede anesthesie gewaarborgd is. De castratie kan nu beginnen. Via een sneetje net boven de balzak kunnen beide testikels naar buiten gebracht worden en afgebonden en verwijderd. Daarna wordt de wond dichtgehecht met een oplosbaar hechtmateriaal.

De recovery van het konijn na castratie

Direct na de afronding van de castratie krijgt het konijn een injectie met een middel waar hij snel wakker van wordt. Hij wordt wakker in een verwarmde en met zuurstof verrijkte kooi/

We zien erop toe dat uw konijn zo snel mogelijk  na de castratie weer zelfstandig gaat eten en keutels maakt. Om uw konijn ook thuis optimaal te kunnen verzorgen geven we u pijnstilling, dwangvoeding en medicatie voor het maag-darmkanaal van uw konijn mee. Deze medicatie is bij de kosten van de castratie van uw konijn inbegrepen.

Waarom castratie van een konijn?

 

We adviseren mannetjes konijnen te castreren omdat ze minder dominant gedrag gaan vertonen na castratie. Het is dus niet zo zeer een medische reden als wel meer een gedragsreden. Niet gecastreerde mannetjes konijnen gedragen zich agressiever naar andere konijnen.

 

Castratie vrouwtjes konijn ofwel voedster

De sterilisatie van een voedster gaat in grote lijnen hetzelfde als de castratie van een ram. Het grote verschil is dat we bij de voedster wel een medische reden hebben, namelijk het voorkomen van baarmoedertumoren op latere leeftijd. Baarmoedertumoren komen erg veel voor bij konijnen.

Daarnaast is het onvruchtbaar maken van de voedster natuurlijk een belangrijke reden, en daarnaast worden voedsters na castratie ook minder dominant.

De voorbereiding en de recovery zijn zeer vergelijkbaar met die van de ram. De daadwerkelijke operatie verloopt anders dan die bij de ram. De sterilisatie van een voedster is een buikoperatie.

 

 

 

‹ Terug naar overzicht