‹ Terug naar overzicht

Madenziekte: bescherm jouw konijn er tegen!

Madenziekte bij het konijn

Madenziekte is een gevaarlijke ziekte voor je konijn.  Als het buiten warm wordt, gaat de ontwikkeling van vliegen extra snel. Voor konijnen die in een buitenverblijf zitten vormen vliegen een groot gevaar. Vliegen leggen eitjes. Deze eitjes ontwikkelen zich tot maden. De maden voeden zich met wat er op dat moment voor handen is. Als vliegen eitjes leggen in de vacht van jouw konijn, zullen de maden zich door de huid heen eten. Zodoende kunnen maden ernstige schade toebrengen aan de huid en spieren van jouw konijn.  Het is levensbedreigend voor je konijn.

Waarom leggen vliegen eitjes op mijn konijn?

Niet ieder konijn krijgt zomaar madenziekte. Vliegen komen af op konijnenkeutels, bedervend fruit en groente. Hygiëne in het buitenverblijf is dus erg belangrijk. Ruim de keutels dagelijks op en laat geen groente en fruitresten in het hok liggen.

Daarnaast is het belangrijk je konijn goed te controleren. Let vooral op de billen van het konijn. Zit er plakpoep? Zijn de billen droog? Stinkt je konijn? Vocht en stank trekt vliegen aan.  De bekende groene bromvlieg is gerucht.

Hoe voorkom je madenziekte?

Madenziekte voorkom je door goede hygiëne. Dagelijkse controle van je konijn is belangrijk.  Je kunt je konijn insprayen met een insectwerend  middel. Zeker als het warm is.  Een horgordijn om de konijnenkooi voorkomt dat de vliegen erbij kunnen komen.

Wat moet ik doen als mijn konijn madenziekte heeft?

Bij madenziekte is snelheid belangrijk.  De maden kunnen binnen enkele uren tot dagen ernstige schade toebrengen. Bel je dierenarts en vraag om advies.  In veel gevallen kan het konijn nog behandeld worden. De maden worden verwijderd en gedood. Het konijn wordt gewassen en krijgt antibiotica en ontstekingsremmers.

In sommige gevallen is het konijn zo ernstig aangetast door de maden dat het lijden te groot is. In laten slapen is dan de enige oplossing.

(afbeelding bron; www.pexels.com, auteur; Pixabay)

‹ Terug naar overzicht