‹ Terug naar overzicht

Sterilisatie van een konijn

Voordat we adviezen geven over waarom en wanneer we de sterilisatie van een konijn adviseren, zullen we eerst algemeen het houden van een konijn als huisdier bespreken.

Het konijn heeft de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen. Na de kat en de hond is het konijn het meest gehouden huisdier in Nederland ( Bron: LICG) Als u eenmaal de keuze hebt gemaakt om een konijn als huisdier te gaan houden, bedenk dan dat konijnen groepsdieren zijn. Ons advies is dan ook om een koppeltje konijnen te nemen. Ze hebben gezelschap aan elkaar en zijn hierdoor vaak ook veel levendiger en actiever dan konijnen die alleen wonen.

Een koppel konijnen bestaat bij voorkeur uit een mannetje en een vrouwtje. Als u twee konijntjes uit hetzelfde nest hebt, wennen ze vanzelf aan elkaar. Bedenk wel dat konijnen al vanaf 3 maanden vruchtbaar zijn. Het is natuurlijk niet wenselijk om een nestje te krijgen. Zorg er daarom voor dat de konijntjes van elkaar gescheiden worden vanaf deze leeftijd.

Waarom adviseren we een sterilisatie van een konijn?

Ons advies is om in ieder geval het mannetjeskonijn te laten castreren om er zeker van te zijn dat er geen nakomelingen gaan komen.  We adviseren om ook het vrouwelijke konijn te laten steriliseren. het vrouwelijke konijn kan op latere leeftijd baarmoederkanker en eierstokkanker krijgen. Door haar op jonge leeftijd te laten steriliseren wordt de kans hierop tot nul gereduceerd. Vrouwelijke konijnen kunnen ook schijnzwanger worden en dit kan leiden tot agressief gedrag naar het andere konijn of naar u als eigenaar. Het kan ook leiden tot veel vacht plukken bij zichzelf of bij het andere konijn.

Vanaf welke leeftijd adviseren we de sterilisatie van een konijn?

 

Een vrouwtjeskonijn kan al vruchtbaar zijn vanaf 4 maanden leeftijd. Dan is ze echter nog wel te jong om te steriliseren. De ideale leeftijd voor de sterilisatie van een konijn is vanaf 6 maanden tot 1 jaar oud. Natuurlijk kan het op latere leeftijd ook nog wel en biedt het zeker nog voordelen voor de gezondheid en bijvoorbeeld als u een vrouwelijk konijn uit de konijnenopvang wilt koppelen aan een ander konijn. Overleg hierover is altijd mogelijk.

Hoe verloopt de sterilisatie van een konijn?

U brengt uw konijn en eventueel haar maatje naar de kliniek. Ze hoeft voor de operatie niet nuchter te zijn. Uw konijn mag tot aan de narcose gewoon eten en drinken. De voorbereiding van de operatie begint met het in een handdoek wikkelen ( inbakeren) van het konijn, zodat ze veilig vastgehouden kan worden voor het geven van de narcose. Het oortje wordt een klein beetje geschoren en ontsmet zodat de injectienarcose veilig kan worden toegediend. Omdat de injectienarcose direct in het bloedvat wordt gegeven , werkt het erg snel en slaapt uw konijn vrijwel direct. Vervolgens krijgt ze wat onderhuids infuus en pijnstilling toegediend. Het buikje wordt geschoren en gewassen en daarna wordt ze overgebracht naar de operatiekamer. Daar krijgt ze een kapje met zuurstof en gasnarcose op haar neus tijdens de operatie. ze ligt tijdens de voorbereiding en de operatie voortdurend op een warmtematras.

De operatie begint met een sneetje in het midden van de buik. Hierdoor wordt de baarmoeder opgezocht en de eierstokken. Deze worden afgebonden met hechtdraad en vervolgens uit de buik verwijderd. Als dit met succes is afgerond, wordt de buikwand gesloten met hechtdraad en ook de de huid wordt weer gehecht.

Als de operatie voltooid is, krijgt uw konijn direct een injectie waardoor ze sneller ontwaakt uit de narcose. Ze mag bijkomen in een verwarmde zuurstofkooi. Zo zorgen we ervoor dat uw konijn niet te veel afkoelt tijdens het hele proces.

Wat zijn de kosten van een sterilisatie van een konijn?

Kijk voor de kosten van de sterilisatie van een konijn op onze prijslijst

Deze prijs is inclusief dagopname, alle benodigde materialen, controleconsult en medicatie voor thuis.

 

‹ Terug naar overzicht