‹ Terug naar overzicht

Voedingsadvies voor uw konijn

Voedingsadvies voor uw konijn

Door de bouw van hun maagdarmkanaal zijn konijnen erg gevoelig voor voedingsfouten. Om uw konijn de juiste voeding te geven is het belangrijk de volgende te onthouden: Geef onbeperkt hooi en 20 gram biks per kilogram lichaamsgewicht Lees meer over voeding van het konijn

Onbeperkt hooi van goede kwaliteit

Konijnen eten bijna de hele dag door. Ze knabbelen aan hooi. Vanwege de lage voedingswaarde van hooi moeten ze er dus wel veel van eten. Hooi valt onder de noemer ruwvoer. Daarnaast krijgen de meeste huiskonijnen brokjes of biks. Dit is om het dieet aan te vullen met eiwitten en mineralen die niet in hooi zitten. Van hooi mogen konijnen onbeperkt eten. Hooi van goede kwaliteit kunt u herkennen aan de kruidige geur.  Oud hooi ruikt muf en schimmelig. Er zit vaak veel stof in. Goede kwaliteit hooi ruikt kruidig en bevat niet veel stof. Een voorbeeld van goede kwaliteit hooi is timoty hooi.

Biks of brokjes

De algemene richtlijn voor de hoeveelheid biks is 20 gram per kilogram lichaamsgewicht. Ongemengde brokjes verdienen de voorkeur. Zo voorkomt u dat uw konijn de lekkerste dingetjes uit gaat zoeken en zo alsnog te eenzijdige voeding krijgt. Het is belangrijk om de hoeveelheid biks die u uw konijn te eten geeft af te wegen. Het is namelijk al gauw te veel.

Als een konijn te veel biks eet, wordt hij al gauw verzadigd en is de prikkel om de nachtontlasting op te eten niet aanwezig.

De nachtontlasting zijn blindedarmkeutels die het konijn normaal gesproken opeet. Hierdoor zijn ze vaak niet te zien voor u. Als een konijn de blindedarmkeutels niet opeet, plakken ze vaak vast aan zijn kont. De aangekoekte keutels zijn zo zacht dat men ze vaak ten onrechte aanziet voor diarree.

‹ Terug naar overzicht