‹ Terug naar overzicht

Kosten castratie kat

Wat zijn de kosten van een castratie van een kat?

De kosten van onder andere de castratie kat kunt u terugvinden  op onze prijslijst.

https://www.dierenkliniekbroerdijk.nl/prijslijst/.

De kosten van de castratie* van een kat zijn opgebouwd uit de kosten voor de narcose , medicatie, materialen voor de operatie, dierverblijf en verzorging.*Wist u dat we de term castratie niet alleen gebruiken voor mannelijke, maar ook voor vrouwelijke dieren?

Castratie betekent : het weghalen van de geslachtscel vormende organen. Bij het mannelijke dier zijn dat de testikels en bij het vrouwelijke dier zijn dat de eierstokken.

De kosten van een castratie van een kater zijn lager omdat de operatie van een kater veel eenvoudiger is dan de operatie ( castratie ) van een poes.

Voor het inschatten wat de kosten zijn van een castratie van een kat is het dus zeer belangrijk om te weten of het een castratie van een kater of een castratie van een poes betreft.

Wilt u meer weten over de castratie van een kat? Lees dan verder.

Waarom adviseren dierenartsen de castratie van een kat?

Een kater ( mannelijke kat) wordt geslachtsrijp vanaf 5 maanden. Een kater is van nature een territoriaal dier. De kater zal zijn territorium willen gaan verkennen en uitbreiden. Daarbij markeert hij zijn territorium met zijn urine. Dit doet hij , zeker als hij niet naar buiten kan, ook in huis.

Een kater die niet gecastreerd is, zal zijn territorium willen uitbreiden. Al struinende komt hij op zijn tocht ook andere katers tegen. Niet zelden komt het hierbij tot een confrontatie en mogelijk een gevecht waarbij de kater gewond kan raken. Vechtabcessen en andere verwondingen zijn dan het gevolg. Tevens is er grotere kans dat de kater wordt aangereden omdat hij in zijn territoriumdrift vaker een grotere afstand af zal leggen en de kans toeneemt dat hij een drukke verkeersweg oversteekt.

Een kater die niet gecastreerd is zal voor nageslacht gaan zorgen. Ongewenste zwangerschappen en het overdragen van seksueel overdraagbare aandoeningen en andere infectieziektes zoals Kattenaids ( FIV) en kattenleukemie ( FeLV), maar ook kattenziekte ( FPV) en niesziekte ( FCV en FHV) kunnen het gevolg zijn.

Voordelen van de castratie kat

 • voorkomen van sproeigedrag van de kat
 • voorkomen ongewenst nageslacht
 • verminderen kans op infectieziektes en verwondingen

Hoe gaat een castratie kat in zijn werk?

  • Uw kater  komt een halve dag in opname in onze kliniek.
  • Hij wordt voorafgaand aan de operatie goed lichamelijk onderzocht
  • We werken met veilige narcosemiddelen en zuurstof en bewaking van de anesthesie.
  • Uw kater krijgt pijnstilling voorafgaand aan de operatie
  • Er wordt een snede gemaakt in de balzak en via deze opening worden beide testikels verwijderd. De kat heeft na de operatie dus één wond. Deze wond wordt niet gehecht.
  • Ter bevordering van de wondgenezing kan een Medical pet shirt of een kraag worden meegegeven.
  • De meeste katers herstellen erg snel van de narcose en de operatie.

 

‹ Terug naar overzicht