‹ Terug naar overzicht

Urine opvangen van uw kat

Urine opvangen van uw kat: zo doet u dat!

Als uw kat in huis plast, adviseren we altijd een urineonderzoek te laten doen door de dierenarts.  UIt het urine onderzoek kan de dierenarts veel waardevolle informatie halen. lees meer over urineonderzoek bij de kat

Bovendien is urine onderzoek niet belastend voor uw kat  en het is niet duur. Het klinkt simpel, even een plasje naar de dierenarts brengen. In de praktijk valt dat niet altijd mee.

Urine opvangen van uw kat ? Zo doet u dat!

 

Niet opsluiten

Als u meerdere katten hebt, is het lastig om de urine van juist die ene kat op te vangen. Meestal wordt de kat van wie we de urine willen opvangen, apart gezet met een kattenbak. Echter, katten kunnen helaas soms wel  24 uur hun plas ophouden! Het is makkelijker en praktischer om juist de andere katten apart te zetten.

Plassen in de kattenbak

Zorg ervoor dat de kattenbak die u wilt gebruiken schoon is. Sop hem uit en spoel hem daarna meerdere keren grondig uit, zodat er geen resten schoonmaakmiddel achterblijven.
Omdat de meeste katten niet op een lege bak willen, kunt u deze op de volgende manier vullen:

Vul de kattenbak met speciale korrels (Katkor) die niet absorberend zijn. Als de kat geplast heeft, kunt u de urine opzuigen met de bijgeleverde pipet. In het pakketje zit ook een buisje waar u de urine in kunt doen. Deze korrels zijn bij ons te koop.

Opzuigen van de vloer

Als uw kat regelmatig grote plassen buiten de bak doet, kunt u daar urine uit opzuigen met een pipetje en naar de dierenarts brengen. Voorwaarde is wel dat de vloer schoon is.

Blaaspunctie

Als het echt niet lukt om urine van de kat op te vangen, kan de dierenarts een blaaspunctie doen.

Maak een afspraak

De dierenarts prikt de blaas aan en zuigt de urine op. Het voordeel is dat de urine steriel is. De kat moet echter wel een volle blaas hebben!

Verse urine

Welke manier u ook  gebruikt om urine op te vangen, zorg dat deze zo snel mogelijk bij de dierenarts terecht komt. Na een paar uur ontstaan er al kristallen en is de uitslag niet meer betrouwbaar.

Klik hier voor onze openingstijden

Lever urine van uw kat in voor urineonderzoek!

Lever urine van uw kat in voor urineonderzoek!

Plast uw kat in huis of drinkt en plast uw kat veel? Ziet u bloed bij de urine van uw kat? Dan is er mogelijk iets aan de hand met de urineblaas of de nieren van uw kat. We adviseren u om urine op te vangen van uw kat voor urineonderzoek.

Maak een afspraak
‹ Terug naar overzicht