Ik heb een kat

Voor veel katten en poezen is een bezoek aan de dierenarts erg spannend. Om het bezoek aan de kliniek zo aangenaam mogelijk te maken:

 • Werkt de dierenarts op afspraak
 • Neemt de dierenarts de tijd en stellen de kat op haar gemak
 • Bij Dierenkliniek Broerdijk zien u en uw kat altijd dezelfde dierenartsen en assistentes
 • Een zo ontspannen mogelijk consult, voor zowel huisdier als baasje, daar gaan we voor!
 • Is onze kliniek ‘Cat Friendly’ gecertificeerd!

 

maak een afspraak

Samen houden we uw kat gezond: Preventieve zorg

Waarom gaat een gezonde kat naar de dierenarts?

De dierenartsen bij Dierenkliniek zijn professionals met veel praktijkervaring. Zij kijken met zorg en aandacht naar uw kat. Hij of zij kijkt of uw hij  gezond is geeft u adviezen om hem gezond te houden.

Lees verder

Hoe weet ik of mijn kat een goed gewicht heeft?

Wilt u weten of uw kat een gezond gewicht heeft? Dan is het belangrijk dat u weet waar u op moet letten. Door te kijken, te voelen en te wegen kunt u al veel ontdekken. Lees in ons blog hoe u het gewicht van uw kat controleert.

Lees verder

Een goed gebit voor uw kat

Een goed gebit is een waardevol bezit. Dit geldt ook zeker voor uw kat! Bij een gezondheidscontrole wordt het gebit van uw kat uitgebreid bekeken. Het bekijken van het gebit is iets waar veel katteneigenaren tegenop zien. Onze dierenartsen voeren bij ieder bezoek een gebitsinspectie uit en we geven u tips over het tandenpoetsen en andere manieren van gebitsverzorging.

Lees verder

De vacht van de kat

De vacht van een dier  weerspiegelt zijn gezondheid. Een grondig onderzoek van huid en vacht hoort bij de jaarlijkse gezondheidscontrole van uw kat. Zo komen we tijdig onregelmatigheden op het spoor; bultjes, wratjes, wondjes, maar ook schilfers, teken en vlooien.

Lees verder

Vaccinatie van uw kat

Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole bespreekt de dierenarts of en welke vaccinaties uw kat nodig heeft. Daarbij kijken we naar de leeftij, wanneer de kat voor het laatst is gevaccineerd, of hij  het pension in gaat en of hij  mee gaat naar het buitenland.

Lees verder

Het ontwormen van de kat

Hoe weet u zeker dat uw kat geen wormen heeft? Daar kunt u vast geen antwoord op geven! Wormen leven in de darm van uw kat. Wormen zijn endoparasieten en leven van de darminhoud van uw kat. Ze zuigen zich vast aan de darmwand en komen echt niet zomaar naar buiten, want dan gaan ze dood! Wilt u weten hoe u uw kat wormenvrij houdt? Lees dan verder.

Lees verder

Ontvlooien en tekenbescherming bij de kat

Bij een kat is het van belang dat u deze regelmatig ontvlooit en voorziet van tekenbescherming. Wij leggen u uit hoe u dat doet en wat u daarvoor nodig heeft.

Lees verder

Sterilisatie van de kat

Wij adviseren een sterilisatie van de kat om te voorkomen dat ze op latere leeftijd gezondheidsklachten krijgt.

Lees verder

Hartecho bij de kat

Als de dierenarts bij het klinisch lichamelijk onderzoek een bijgeluid op het hart heeft gehoord of dat uw kat symptomen heeft of had die aanleiding geven om het hart nader te willen onderzoeken is het goed om het hart nader te onderzoeken door middel van een echocardiogram.

Lees verder

Voeding van uw kat

De medewerkers van Dierenkliniek Broerdijk voorzien u graag van een voedingsadvies op maat voor uw kat. Daarvoor is het belangrijk dat u een aantal zaken in kaart brengt. Dat kan door eenvoudige vragen te beantwoorden.

Lees verder

Tarieven

Vaccineren is maatwerk en vele van onze behandelingen zijn dat ook. Om misverstanden te voorkomen, zetten we de tarieven van veel voorkomende behandelingen op een rij. Voor een prijsopgave op maat kunt u ons mailen info@dierenkliniekbroerdijk.nl of bellen 024 – 322 5331.

Neem contact op

Wat moet ik doen als

Mijn kat diarree heeft?

Oorzaken:
De meest voorkomende oorzaken van diarree zijn:

 • Virusinfectie (net zoals bij de mens, vergelijkbaar met buikloop)
 • Maagdarmparasieten, zoals wormen of Giardia
 • Intolerantie of allergie voor bepaalde voeding
 • Oorzaken buiten de maag- en darmen, bijvoorbeeld een te snel werkende schildklier

Waar moet ik op letten?
Let erop dat uw kat wel eet en drinkt. Bij heftige diarree kan een kat snel uitdrogen. Bij kittens adviseren we u altijd contact met ons op te nemen in geval van diarreeklachten.

Beladvies: wanneer belt u ons?

 • Uw kat eet en drinkt niet meer
 • Uw kat heeft bloederige diarree
 • Uw kat is sloom
 • U hebt een kitten
 • U maakt zich ernstige zorgen

In sommige gevallen spelen parasieten een rol. Vooral bij jonge katten kan Giardia diarree klachten geven.Giardia is een parasiet die leeft in de darmen van honden en katten. Giardia kan ook bij mensen diarree veroorzaken!

In onze kliniek kunnen wij eenvoudig testen of er sprake is van een Giardia infectie. De dierenarts kan u vragen om een klein beetje ontlasting van uw kat mee te nemen voor onderzoek.

Voeding kan ook een rol spelen bij diarree. Soms ontwikkelen katten een zogenaamde intolerantie voor bepaalde voeding. Zij worden dan overgevoelig en krijgen diarree klachten. Hypoallergeen dieet kan dan uitkomst bieden.

Onze tip:
Hoe neemt u ontlasting mee van uw kat? De ontlasting is het best te onderzoeken als er weinig tot geen kattenbakvulling doorheen zit. Dit kan een lastige opgave zijn als de kat diarree heeft. In onze kliniek zijn speciale potjes verkrijgbaar met een klein lepeltje erbij, waarmee u op hygiënische wijze een klein beetje ontlasting in een potje kunt doen. Draag ook altijd wergwerphandschoenen.

Mijn kat buiten de bak plast?

Oorzaken:
De meest voorkomende oorzaken van buiten de bak plassen zijn:

 • Een blaasontsteking
 • Een blaasverstopping
 • Stress

Waar moet ik op letten?
Het is belangrijk dat u weet of uw kat nog kan plassen. Als een kat zijn urineblaas niet kan legen dan kan hij daarvan snel erg ziek worden.

Kijkt u ook goed naar de houding van de kat als hij plast. Dit kan ook veel informatie geven over de oorzaak. Staat de kat rechtop? Dan is het vaak een gedragsprobleem. Als de kat de kenmerkende zithouding aanneemt en daarbij klaaglijk miauwt, dan is er waarschijnlijk sprake van een blaasontsteking.

Meestal wordt u gevraagd om te proberen verse urine mee te nemen, of dit eerst te brengen voordat u met de kat naar de kliniek komt. Als uw kat ziek en sloom is, is het uiteraard belangrijker dat u eerst met de kat naar de kliniek komt.

Beladvies: wanneer belt u ons?

 • Als uw kat algemeen ziek en sloom is: direct contact opnemen!
 • Als uw kat abnormaal plasgedrag vertoont.
 • U maakt zich ernstige zorgen.

Onze tip:
Hoe vangt u urine op van uw kat?
Zonder uw kat af in een kleinere, afgesloten ruimte. Maak de kattenbak leeg en maak deze schoon. Vul de kattenbak met plastic kattenbakkorrels. Deze zijn in onze kliniek verkrijgbaar. Wacht tot de kat plast op de kattenbak. Als de kat geplast heeft, kunt u met de bijgeleverde pipet urine opzuigen en op hygiënische wijze urine in het bijgeleverde buisje doen. We adviseren u hierbij wegwerphandschoenen te dragen.

Mijn kat jeuk heeft?

Oorzaken:
De meest voorkomende oorzaken van jeuk bij de kat zijn:

 • Vlooien
 • Allergie
 • Bacteriële huidinfectie

Waar moet ik op letten?
Controleer uw kat regelmatig met een speciale vlooienkam op vlooien en gebruik 1 x per maand een goed antivlooienmiddel. Wij geven u graag advies.

Als uw kat erg veel kleine korstjes heeft op de buik of op de rug kan er zelfs sprake zijn van een allergie tegen vlooien.

Beladvies: wanneer belt u de dierenarts?

 • uw kat kan niet meer stoppen met krabben.
 • Uw kat krabt de huid kapot.
 • Uw kat klappert heftig met de oren.
 • Uw kat is sloom en wil niet eten.
 • U maakt zich ernstige zorgen.


Onze tip:
Wist u dat een kat ook allergisch kan zijn voor graspollen?
Dus hooikoorts kan hebben? De klachten zijn anders dan bij de mens en uiten zich als jeuk. We noemen dit atopie. Katten kunnen voor allerlei zaken atopisch zijn. Typische atopie klachten zijn bijten en likken op de buik en de flanken en op de kop. Voeding kan een rol spelen bij jeuk. Een voedselallergie komt regelmatig voor bij katten. Wij adviseren dan om een tijd lang uitsluitend een hypoallergeen dieet te geven om vast te stellen of er inderdaad sprake is van voedselallergie.

Mijn kat braakt?

Bij braken vertonen katten typische verschijnselen. Klaaglijk gemiauw, wegkruipen, soms achteruit kruipen, speekselen, duidelijke buikpers en uiteindelijk braken.

 De meest voorkomende oorzaken van braken zijn:

 • Disbalans van de maagdarmflora door andere voeding of iets verkeerds gegeten
 • Infectie met maagdarmparasieten of bacteriën
 • Voedselintolerantie
 • Verstopping door iets wat niet verteerbaar is
 • Oorzaken buiten het maagdarmkanaal ; bijvoorbeeld lever- of nierproblemen

Indien uw kat echter sloom en ziek wordt kan er meer aan de hand zijn. In sommige gevallen adviseren wij om meer onderzoek te doen de diagnose te stellen. Dit kan bloedonderzoek zijn om de functie van de nieren en de lever te checken, of een röntgenfoto of echo van de buik om te kijken of er nergens een verstopping zit in de darmen.

Soms lijkt het wel of de kat geen enkele moeite hoeft te doen en het onverteerde voedsel kort na het eten weer uitspuugt. De typische verschijnselen van het braken vertoont hij dan eigenlijk niet.

Dit noemen we regurgiteren. Meestal is er dan sprake van een probleem achter in de keel of in de slokdarm. Dit kan een lange grasspriet zijn, een touwtje of een haarbal ( komt vaak voor bij langharige katten).

Waar moet ik op letten?
Wil uw kat nog wel eten? Heeft uw kat nog ontlasting gehad? Zo ja, hoe zag dat eruit? Is uw kat sloom? Hoe lang bestaan de braakklachten al? Is uw kat vermagerd? Uw kat wil veel gras eten of wil dingen eten die niet eetbaar zijn. Vertoont uw kat de typische voortekenen alvorens te braken?

Beladvies: wanneer belt u de dierenarts?

 • Uw kat eet niet
 • Uw kat is sloom
 • Uw kat heeft geen ontlasting of juist heftige diarree
 • Uw kat braakt regelmatig en valt af
 • U maakt zich ernstige zorgen

Mijn kat veel drinkt?

Waar moet ik op letten?
Als het u opvalt dat uw kat veel drinkt dan is het verstandig om na te gaan of hij ook veel plast.

Verder is het belangrijk om rekening te houden met de omstandigheden; dieetverandering, veranderde omgevingsomstandigheden. Soms zijn er andere zaken die opvallen, zoals in huis plassen, toegenomen eetlust, afgenomen eetlust, braken of diarree.

Er zijn enorm veel oorzaken waarom katten veel drinken. In de meeste gevallen zal de dierenarts beginnen met een uitgebreid vraaggesprek en een grondig lichamelijk onderzoek. Meestal wordt u ook gevraagd om wat verse ochtendurine van uw kat mee te nemen. Dit kan dan de dierenarts dan meteen onderzoeken.

Veel voorkomende oorzaken van veel drinken zijn:

 • Verandering in voeding; meer zout of andere, droge brokken
 • Stress
 • Suikerziekte
 • Leverproblemen
 • Nierproblemen

Beladvies; wanneer belt u de dierenarts?

 • Als uw kat naast de bak in huis plast
 • Als uw kat ook braakt en diarree heeft
 • Als uw kat ook vermagert
 • Als u zich zorgen maakt

Mijn kat vermagert?

Het valt niet mee om gewichtsverlies bij uw kat vast te stellen zonder een nauwkeurige weegschaal.Soms gaat gewicht verliezen erg snel, soms gaat het geleidelijk.

Meest voorkomende oorzaken van vermageren bij katten:

 • Minder eten door misselijkheid, gebitsproblemen
 • Energie verliezen: door verminderde nier- of darmfunctie
 • Verhoogde energiebehoefte door te snel werkende schildklier of een tumor

Waar moet ik op letten?
Als een kat zichtbaar mager is geworden, dan heeft uw kat al zoveel gewicht verloren dat zijn gezondheidstoestand ernstig is verslechterd.

Door uw kat regelmatig op te tillen en te aaien kunt u het gewicht van uw kat wel een beetje in de gaten houden. Nauwkeuriger is het om uw kat regelmatig te wegen

Beladvies; wanneer belt u de dierenarts?

 • Uw kat heeft een slechte eetlust of afwijkend eetgedrag
 • Uw kat braakt regelmatig of heeft diarree
 • Uw kat valt af ondanks dat hij wel goed of zelfs veel eet
 • Als u zich zorgen maakt

Mijn kat stress heeft?

Stress kan zich op vele manieren uiten bij katten. Ze kunnen agressief worden naar andere katten of naar mensen, of zich juist terugtrekken. Sommige katten worden onzindelijk. Er zijn vele oorzaken van stress te benoemen.

Oorzaken:
De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • slechte socialisatie in kittenfase, te vroeg bij de moederpoes weggehaald
 • lang alleen zijn,
 • te weinig beweging en afleiding, veranderingen in de omgeving
 • onweer en angst voor harde geluiden, zoals vuurwerk kunnen een kat erg angstig maken.

Waar moet ik op letten?
Merkt u aan uw kat verschijnselen zoals we hierboven hebben genoemd, dan is ons advies om hulp te zoeken.

Beladvies; wanneer belt u de dierenarts?

 • Uw kat plast in huis
 • Uw kat likt zich kaal
 • Uw kat gedraagt zich agressief naar soortgenoten of naar u
 • Uw kat is extreem angstig voor vuurwerk, onweer of andere harde geluiden
 • U maakt zich ernstige zorgen

Mijn kat uit zijn bek stinkt?

Als u vindt dat uw kat stinkt uit de bek, dan is het verstandig om eens goed in de bek te kijken.De adem van een kat hoort niet te stinken.

Veel voorkomende oorzaken van een stinkende adem:

 • Tandvleesontsteking, tandplak, parodontitis ( uitgebreidere ontsteking van tandvlees en tandkas).
 • Een inwendig probleem, bijvoorbeeld maagprobleem, nierprobleem, leverprobleem.

Waar moet ik op letten?
Andere verschijnselen van gebitsproblemen zijn: veel kwijlen, met scheve kop eten, blazen naar het etensbakje.

Beladvies; wanneer belt u de dierenarts?

 • Als uw kat zich niet goed in de bek laat kijken
 • Als uw kat duidelijk een gebitsprobleem heeft
 • Als uw kat duidelijk uit de bek stinkt, terwijl het gebit in orde is.
 • Als u zich zorgen maakt