Vaccinatie van uw hond

Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole bespreken we of en welke vaccinaties uw hond nodig heeft.

Hoe oud is uw hond?

Pups

worden volgens een min of meer vast schema gevaccineerd. De eerste vaccinatie krijgt een pup als hij 6 weken oud is en nog in het nest bij zijn moeder is. Dit is de vaccinatie tegen de hondenziekte ( Canine Distemper Virus (CDV) en tegen het Parvovirus ( CPV) De tweede vaccinatie volgt op 9 weken. De meeste pups zijn dan al verhuisd naar hun nieuwe baasje. Deze tweede vaccinatie bevat opnieuw het CDV en CPV en daarkomen nog het Parainfluenzavirus ( Pi) , de leverziekte ( CHV) en de ziekte van Weil bij (Lepto). De derde pupvaccinatie vindt plaats op 12 weken. Nu wordt de Pi en Lepto herhaald en bij de meeste pups komt daar nog de Bordetella vaccinatie bij. Pups mogen vanaf de leeftijd van 12 weken ook gevaccineerd worden tegen hondsdolheid ( Rabies). Maar dit is niet verplicht. OP 3 maanden leeftijd is de vaccinatie van uw hond voltooid!

Honden van 1 jaar oud

krijgen een vaccinatie waarin alle ziekteverwekkers zitten. Dit wordt ook wel de ‘cocktail’vaccinatie genoemd ; dus CDV, CPV, CHV, Pi en Lepto, en eventueel de Bordetella.

Honden vanaf 2 jaar oud

worden vervolgens gevaccineerd volgens een adviesschema. We adviseren om honden jaarlijks te vaccineren tegen de ziekte van Weil ( Leptospirose) en tegen kennelhoest(Pi). Van deze ziektes is bewezen dat de bescherming recht evenredig is met de hoeveelheid antistoffen. Dat betekent dat een hond beter beschermd is naarmate hij vaker wordt ingeënt.

Wanneer is uw hond voor het laatst gevaccineerd?

Als u voor de vaccinatie van uw hond voor het eerst naar onze kliniek komt, denkt u er dan alstublieft aan om zijn paspoort mee te nemen. Zo kunnen we zien wanneer uw hond voor het laatst gevaccineerd is en met welk vaccin. Op basis daarvan kunnen we met u samen beslissen welke vaccinaties uw hond nodig heeft.

Gaat uw hond het komende jaar in pension?

Als uw hond het komende jaar in een dierenpension gaat dan is een vaccinatie tegen “kennelhoest” verplicht. Kennelhoest is de benaming van een voorste luchtwegaandoening die voorkomt bij honden.

De naam kennelhoest is zo gekozen omdat dit syndroom vaker voorkomt bij honden die dicht bij elkaar zitten, zoals in een kennel, ofwel pension. Dit betekent echter niet dat kennelhoest uitsluitend voorkomt in kennels. Het is een syndroom dat veroorzaakt wordt door meerdere ziekteverwekkers; het Parainfluenzavirus ( Pi) en de Bordetella bronchiseptica ( Bb) bacterie.

Gaat uw hond naar een hondenopvang of mee met de uitlaatservice?

Ook voor honden die naar een hondenopvang gaan of regelmatig meegaan met de uitlaatservice geldt dat ze een hoger risico lopen om besmet te worden met het kennelhoestsyndroom.

Neemt u uw hond mee op vakantie naar het buitenland?

Als u uw hond meeneemt over de Nederlandse grens, dan is een vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht.Lees meer over  verplichtingen bij het reizen met een hond naar het buitenland