‹ Terug naar overzicht

Gebitscontrole voor alle huisdieren!

Wij vinden een gezond gebit bij huisdieren erg belangrijk, daarom kunt u het hele jaar door terecht voor gratis gebitscontrole voor alle huisdieren!

Wist u dat u het hele jaar door bij ons terecht kunt voor een gratis gebitscontrole voor uw huisdier?

Op woensdagmiddag kunt u een afspraak maken voor de gratis gebitscontrole bij een van onze paraveterinairen. Zij kunnen u advies geven over gebitsverzorging van uw huisdier en ze kunnen beoordelen of het nodig is om het gebit van uw huisdier gereinigd of behandeld moet worden door de dierenarts. Lees meer over het gebitsspreekuur

Veel voorkomende aandoeningen bij het hondengebit

Slechte adem is vaak een signaal dat er een ontsteking gaande is in de bek van uw hond.

Tandplaque en tandsteen

Tandplaque is zichtbaar als geelgrijze aanslag op de kiezen en tanden. Bacteriën hechten zich gemakkelijk aan tandplaque en kunnen zodoende voor tandvleesontsteking zorgen. De beste manier om tandplaque en -steen te voorkomen is tandenpoetsen. Als bij de gebitscontrole tandplaque bij uw hond wordt geconstateerd, kunnen wij u leren hoe u de tanden van uw hond kunt poetsen.

Tandvleesontsteking ( gingivitis)

Tandvleesontsteking begint als een zichtbare, rode rand boven de tanden- en kiezenrij. Tandvleesontsteking ontstaat als reactie op tandplaquevorming. Het kan weer minder worden als u het gebit van uw hond gaat poetsen.

Ernstige tandvleesontsteking ( parodontitis)

Als een tandvleesontsteking zich uitbreidt,kan dit ertoe leiden dat ook het steunweefsel en kaakbot ontstoken raakt. Helaas is dit stadium niet met poetsen te herstellen. Er is een gebitsreiniging nodig en daarna kunt u voorkomen dat het gebit verder achteruit gaat door de tanden van uw hond te poetsen.

Gaatjes ( Caries):

Bij honden kan een aantasting van het glazuur op het kauwvlak van de grote kiezen achter in de bek leiden tot ontstoken kieswortels. Het ziet eruit als bruine plekjes op het kauwoppervlak.

Afgebroken tand of kies:

Door het spelen met takken, stenen of het kauwen op een uitgekookte mergpijp of een ander hard voorwerp kan een tand of kies afbreken. Ook als gevolg van ruig spelen met een andere hond of ander trauma kan dit gebeuren. Bij het afbreken van een tand of kies kan het wortelkanaal geopend zijn. Als het wortelkanaal open is, kunnen bacteriën via deze weg naar binnen en zodoende zorgen voor uitgebreidere ontstekingen.

Laat een afgebroken tand of kies altijd controleren door de dierenarts.

Gezwel in de bek

Een gezwel in de bek kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Voorbeeld van een goedaardige tandvleeswoekering is een epulide. Deze epuliden komen nogal eens voor bij dog-achtige honden ( Bordeaux, Engelse Bulldog) en ook bij Boxers komen ze vaak voor. Veelal zitten epuliden aan de wangzijde van de tanden en kiezen.

Om een gezwel in de bek te kunnen ontdekken , is een grondige bekinspectie nodig. Ook de tongzijde van het tandvlees moet bekeken worden. Hiervoor moet de bek van de hond geopend worden. Tijdens de gebitscontrole wordt de gehele mondholte van uw hond gecontroleerd.

Kieswortelpuntontsteking

We kunnen niet onder het tandvlees van de hond kijken. Om een wortelpuntontsteking te kunnen ontdekken kunnen we röntgenfoto’s van de kaak maken. Als een of meerdere van de wortels van de grote knipkies in de bovenkaak van de hond ontstoken zijn, dan kan de hond een dikke wang krijgen en zelfs een abces dat naar buiten toe openbreekt. Bij andere kiezen is een wortelpuntontsteking niet zo snel zichtbaar. De signalen van een wortelpuntontsteking zijn: pijnlijkheid bij aanraking, minder eetlust en sloomheid.

Veel voorkomende aandoeningen aan het kattengebit

Tandplaque en tandsteen

Tandplaque en tandsteen is zichtbaar als geelgrijze aanslag op de kiezen en tanden. Bacteriën hechten zich gemakkelijk aan tandsteen en kunnen zodoende voor tandvleesontsteking zorgen.Het kan weer minder worden als u het gebit van uw kat gaat poetsen.

Tandresorptie

Onder tandresorptie verstaan we de aantasting van het glazuur. De kroon raakt hierdoor zo verzwakt dat de kies spontaan kan afbreken. De wortels blijven wel in de kaak zitten en kunnen voor pijn zorgen.

Door middel van het maken van dentale röntgenfoto’s kan de dierenarts beoordelen waar deze wortels zitten en ze daarna verwijderen.

Tandvleesontsteking ( gingivitis)

Tandvleesontsteking begint als een zichtbare, rode rand boven de tanden- en kiezenrij.Tandvleesontsteking ontstaat als reactie op tandplaquevorming. Het kan weer minder worden als u het gebit van uw kat gaat poetsen.

Ernstige tandvleesontsteking ( parodontitis)

Als een tandvleesontsteking zich uitbreidt,kan dit ertoe leiden dat ook het steunweefsel en kaakbot ontstoken raakt.Helaas is dit stadium niet met poetsen te herstellen. Als de dierenarts tijdens de gebitscontrole parodontitis constateert bij uw kat, zal hij een gebitsreiniging adviseren. Daarna kunt u voorkomen dat het gebit verder achteruit gaat door de tanden van uw kat te poetsen.

Afgebroken tand of kies

Afgebroken hoektand

Hoektanden van de kat breken wel eens af als gevolg van een gevecht met een andere kat, een aanrijding of een ongecontroleerde val. Het wortelkanaal loopt in de hoektanden bijna tot aan de punt, dus ook als er maar een klein stukje afbreekt, heeft dit tot gevolg dat het wortelkanaal open ligt.

Een open wortelkanaal vormt een toegangspoort voor bacteriën. Deze kunnen in het kaakbot, maar ook verderop in het lichaam ontstekingen veroorzaken. Het is dus belangrijk dat daar iets aan gedaan wordt.  Als tijdens een gebitscontrole blijkt dat er een hoektand is afgebroken , zijn er 2 mogelijkheden: Het is mogelijk om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren.  De andere optie is om de afgebroken hoektand te trekken.

Afgebroken kies, tandresorptie?

Zoals hierboven al beschreven, komt bij veel katten een aandoening voor die zorgt dat het glazuur van de kiezen verzwakt raakt. Dit heet tandresorptie. Tandresorptie leidt in sommige gevallen tot het afbreken van de kroon van de kies. De wortels van deze afgebroken kiezen zitten dan nog wel in de kaak. Door het maken van een dentale röntgenfoto kan de dierenarts beoordelen of deze wortels verwijderd moeten worden of niet.

Gezwel in de bek

Een gezwel in de bek kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Om een gezwel in de bek te kunnen ontdekken , is een grondige inspectie van de bek nodig. Ook de tongzijde van het tandvlees moet bekeken worden. Hiervoor moet de bek van de kat geopend worden. Tijdens de gebitscontrole wordt de gehele mondholte van uw kat gecontroleerd.

Niet alle dieren laten een grondige inspectie van de mondholte toe. Afhankelijk van de situatie zal de dierenarts uw kat willen sederen om de mondholte optimaal te kunnen onderzoeken. Er is dan ook de mogelijkheid tot het nemen van een biopt of het maken van een dentale röntgenfoto.

 

‹ Terug naar overzicht