Konijnen zijn sociale, gezellige dieren. Leuk om naar te kijken en lekker zacht om te aaien. Houd ze bij voorkeur met zijn tweetjes, dan zijn ze het gelukkigst. Door goede verzorging en voeding kunnen ze een zeer hoge leeftijd bereiken in goede gezondheid.
Bij Dierenkliniek Broerdijk zijn we u graag van dienst met tips en adviezen met betrekking tot:
De dierenarts is iemand die met een professionele blik naar uw konijn kijkt. Hij of zij kijkt of uw konijn gezond is geeft u adviezen om uw konijn gezond te houden.
Lees verderUw konijn wordt bij ieder bezoek aan onze kliniek gewogen op dezelfde weegschaal. Door het gewicht van uw konijn telkens bij te houden krijgen we een indruk wat een gezond gewicht is voor uw konijn. Mocht een konijn in een jaar tijd veel aangekomen zijn, dan is dat reden om hem op dieet te zetten. Is een konijn juist veel afgevallen, zonder dat dit te bedoeling was, dan is dit een reden om op zoek te gaan naar de oorzaak van dit gewichtsverlies.
Lees verderTijdens de gezondheidscontrole controleert de dierenarts naar de snijtanden en de kiezen en kijkt naar de stand van de kiezen en het voorkomen van haken. Hiervoor hoeft het konijn niet onder narcose en we gebruiken ook geen mondspreider. We gebruiken een konijnvriendelijke mondkijker. Hierdoor raakt het konijn niet gestrest.
Lees verderWe vaccineren konijnen tegen ziektes waarvan ze anders ernstig ziek zouden worden en tegen ziektes die erg besmettelijk zijn. Meestal valt een vaccinatie samen met de jaarlijkse gezondheidscontrole.
Tijdens de gezondheidscontrole nemen we de specifieke situatie van uw konijn onder de loep. Hoe oud is uw konijn? Hoe veel konijnen zijn er in huis? Leeft het konijn buiten of is hij altijd binnen? Neemt u hem mee op vakantie naar het buitenland? Gaat hij naar een pension?
Lees verderIn principe hoeft u uw konijn niet preventief te ontwormen. Konijnen kunnen echter wel eens wormen hebben. Een worm die veel voorkomt bij het konijn is de Passalurus Ambiguus of pinworm. Deze zit vaak in de blinde darm en kan problemen zoals buikpijn en een stille darm veroorzaken.
Lees verderIn principe hoeft u uw konijn niet preventief te ontvlooien. Konijnen kunnen echter wel eens vlooien hebben. Een konijn komt meestal aan vlooien door contact met andere dieren zoals katten of honden in hetzelfde huis. Denk ook aan een besmetting door vlooien door wilde dieren zoals konijnen, maar vooral aan egels die vaak vlooien bij zich dragen! Andere veel voorkomende uitwendige parasieten bij het konijn zijn de vachtmijt en de oormijt, Het is ook belangrijk om vliegen te weren in verband met de madenziekte ( myasis) .
Lees verderWij adviseren om om vrouwelijke konijnen te laten steriliseren. Door uw konijn te laten steriliseren wordt de kans klein dat uw konijn op latere leeftijd een baarmoedertumor krijgt. U kunt uw konijn vanaf de leeftijd van 6 maanden laten steriliseren.
Wij adviseren om mannelijke konijnen te castreren: niet gecastreerde mannetjes kunnen namelijk agressief worden naar soortgenoten en/of naar de eigenaar. Ook kunnen zij gaan sproeien in huis. Lees meer over castratie van het mannelijke en vrouwelijke konijn
Lees verderEen gezond gewicht en een normale lichaamsbouw zijn essentieel voor uw konijn. Overgewicht brengt al gauw gezondheidsproblemen met zich.
Lees verderKonijnen leven in de natuur in groepen, ook als huisdier hebben ze heel graag gezelschap van een soortgenoot. Konijnen vinden het fijn om tegen elkaar aan te liggen. Voor buiten konijnen is dit ook een manier om warm te blijven. Konijnen spelen en rennen samen en houden zich op die manier actief. Dat is goed voor hun gezondheid omdat het bijvoorbeeld helpt de darmwerking te stimuleren en botten en spieren sterk te maken. Konijnen vinden ook steun bij elkaar als ze bang of ziek zijn. Een angstig konijn kan zich erg optrekken aan een maatje dat wat dapperder is.
Lees verder
Konijnen hebben snijtanden en kiezen die doorgroeien. Door bijten en kauwen slijten de tanden en kiezen weer af. Door verkeerde voeding of afwijkende stand van de kaken kan het gebeuren dat de snijtanden niet of scheef afslijten.
Lees verderVaccineren is maatwerk en vele van onze behandelingen zijn dat ook. Om misverstanden te voorkomen zetten we daarom geen tarieven op onze website. Voor een prijsopgave kunt u ons mailen info@dierenkliniekbroerdijk.nl of bellen 024 – 322 5331. Wij zijn u graag van dienst met een prijsopgave op maat.
Konijnen eten bijna de hele dag door. Ze knabbelen aan hooi. Vanwege de lage voedingswaarde van hooi moeten ze er dus wel veel van eten. Hooi valt onder de noemer ruwvoer. Daarnaast krijgen de meeste huiskonijnen brokjes of biks. Dit is om het dieet aan te vullen met eiwitten en mineralen die niet in hooi zitten. De algemene richtlijn voor de hoeveelheid biks is 20 gram per kilogram lichaamsgewicht. Ongemengde brokjes verdienen de voorkeur. Zo voorkomt u dat uw konijn de lekkerste dingetjes uit gaat zoeken en zo alsnog te eenzijdige voeding krijgt.
De meest voorkomende oorzaken van niet eten van een konijn zijn:
Waar moet ik op letten?
Controleer dagelijks of u uw konijn ziet eten. Controleer dagelijks of uw konijn keutels maakt. Als u meerdere konijnen hebt is dit uiteraard lastig.
De dierenartsen van Dierenkliniek Broerdijk adviseren om een konijn, waar niet mee gefokt gaat worden, te laten castreren. We adviseren dit om te voorkomen dat het konijn op latere leeftijd gezondheidsklachten krijgt.
Voordelen:
Wanneer opereren? Het advies van Dierenkliniek Broerdijk
Buikoperatie
Bij deze methode
Castratie konijn
De dierenartsen van Dierenkliniek Broerdijk adviseren om een konijn vanaf de leeftijd van 6 maanden te laten castreren.
De meeste konijnen herstellen erg snel van de narcose en de operatie.
Huisvest uw konijn na de operatie op kranten en/of handdoeken in plaats van stro of zaagsel. Want dit kan in de operatiewond gaan zitten en wondgenezing vertragen.