Ik heb een konijn

Konijnen zijn sociale, gezellige dieren. Leuk om naar te kijken en lekker zacht om te aaien. Houd ze bij voorkeur met zijn tweetjes, dan zijn ze het gelukkigst. Door goede verzorging en voeding kunnen ze een zeer hoge leeftijd bereiken in goede gezondheid.

Bij Dierenkliniek Broerdijk zijn we u graag van dienst met tips en adviezen met betrekking tot:

 • Voeding
 • Vaccinatie
 • Huisvesting
 • Vachtverzorging
 • Gedrag
Neem contact op

Preventieve zorg: samen houden we uw konijn gezond

Waarom gaat een gezond konijn naar de dierenarts?

De dierenarts is iemand die met een professionele blik naar uw konijn kijkt. Hij of zij kijkt of uw konijn gezond is geeft u adviezen om uw konijn gezond te houden.

Lees verder

Hoe weet ik of mijn konijn een goed gewicht heeft?

Uw konijn wordt bij ieder bezoek aan onze kliniek gewogen op dezelfde weegschaal. Door het gewicht van uw konijn telkens bij te houden krijgen we een indruk wat een gezond gewicht is voor uw konijn. Mocht een konijn in een jaar tijd veel aangekomen zijn, dan is dat reden om hem op dieet te zetten. Is een konijn juist veel afgevallen, zonder dat dit te bedoeling was, dan is dit een reden om op zoek te gaan naar de oorzaak van dit gewichtsverlies.

Lees verder

Een goed gebit voor uw konijn

Tijdens de gezondheidscontrole controleert de dierenarts naar de snijtanden en de kiezen  en kijkt naar de stand van de kiezen en het voorkomen van haken. Hiervoor hoeft het konijn niet onder narcose en we gebruiken ook geen mondspreider. We gebruiken een konijnvriendelijke mondkijker. Hierdoor raakt het konijn niet gestrest.

Lees verder

Vaccineren op maat

We vaccineren konijnen tegen ziektes waarvan ze anders ernstig ziek zouden worden en tegen ziektes die erg besmettelijk zijn. Meestal valt een vaccinatie samen met de jaarlijkse gezondheidscontrole.

Tijdens de gezondheidscontrole nemen we de specifieke situatie van uw konijn onder de loep. Hoe oud is uw konijn? Hoe veel konijnen zijn er in huis? Leeft het konijn buiten of is hij altijd binnen? Neemt u hem mee op vakantie naar het buitenland? Gaat hij naar een pension?

Lees verder

Moet mijn konijn ontwormen?

In principe hoeft u uw konijn niet preventief te ontwormen. Konijnen kunnen echter wel eens wormen hebben. Een worm die veel voorkomt bij het konijn is de Passalurus Ambiguus of pinworm. Deze zit vaak in de blinde darm en kan problemen zoals buikpijn en een stille darm veroorzaken.

Lees verder

Moet ik mijn konijn ontvlooien?

In principe hoeft u uw konijn niet preventief te ontvlooien. Konijnen kunnen echter wel eens vlooien hebben. Een konijn komt meestal aan vlooien door contact met andere dieren zoals katten of honden in hetzelfde huis. Denk ook aan een besmetting door vlooien door wilde dieren zoals konijnen, maar vooral aan egels die vaak vlooien bij zich dragen!  Andere veel voorkomende uitwendige parasieten bij het konijn zijn de vachtmijt en de oormijt, Het is ook belangrijk om vliegen te weren in verband met de madenziekte ( myasis) .

Lees verder

Sterilisatie en castratie van het konijn

Wij adviseren om om vrouwelijke konijnen te laten steriliseren. Door uw konijn te laten steriliseren wordt de kans klein dat uw konijn op latere leeftijd een baarmoedertumor krijgt. U kunt uw konijn vanaf de leeftijd van 6 maanden laten steriliseren.

Wij adviseren om mannelijke konijnen te castreren: niet gecastreerde mannetjes kunnen namelijk agressief worden naar soortgenoten en/of naar de eigenaar. Ook kunnen zij gaan sproeien in huis. Lees meer over castratie van het mannelijke en vrouwelijke konijn

Lees verder

Gewichtscontrole van uw konijn

Een gezond  gewicht en een normale lichaamsbouw zijn essentieel voor uw konijn. Overgewicht brengt al gauw gezondheidsproblemen met zich

Lees verder

Een maatje voor je konijn

Konijnen leven in de natuur in groepen,  ook als huisdier hebben ze heel graag gezelschap van een soortgenoot.  Konijnen vinden het fijn om tegen elkaar aan te liggen. Voor buiten konijnen is dit ook een manier om warm te blijven. Konijnen spelen en rennen samen en houden zich op die manier actief.  Dat is goed voor hun gezondheid omdat het bijvoorbeeld helpt de darmwerking te stimuleren en botten en spieren sterk te maken. Konijnen vinden ook steun bij elkaar als ze bang of ziek zijn.  Een angstig konijn kan zich erg optrekken aan een maatje dat wat dapperder is.

 

Lees verder

Gebitscontrole van uw konijn

Konijnen hebben snijtanden en kiezen die doorgroeien. Door bijten en kauwen slijten de tanden en kiezen weer af. Door verkeerde voeding of afwijkende stand van de kaken kan het gebeuren dat de snijtanden niet of scheef afslijten.

Lees verder

Tarieven

Vaccineren is maatwerk en vele van onze behandelingen zijn dat ook. Om misverstanden te voorkomen zetten we daarom geen tarieven op onze website. Voor een prijsopgave kunt u ons mailen info@dierenkliniekbroerdijk.nl of bellen 024 – 322 5331. Wij zijn u graag van dienst met een prijsopgave op maat.

Neem contact op

Wat moet ik doen als

Mijn konijn niet eet?

Konijnen eten bijna de hele dag door. Ze knabbelen aan hooi. Vanwege de lage voedingswaarde van hooi moeten ze er dus wel veel van eten. Hooi valt onder de noemer ruwvoer. Daarnaast krijgen de meeste huiskonijnen brokjes of biks. Dit is om het dieet aan te vullen met eiwitten en mineralen die niet in hooi zitten. De algemene richtlijn voor de hoeveelheid biks is 20 gram per kilogram lichaamsgewicht. Ongemengde brokjes verdienen de voorkeur. Zo voorkomt u dat uw konijn de lekkerste dingetjes uit gaat zoeken en zo alsnog te eenzijdige voeding krijgt.

De meest voorkomende oorzaken van niet eten van een konijn zijn:

 • Haken op de kiezen
 • Te lange snijtanden
 • Beschadiging van het mondslijmvlies
 • Pijn
 • Koorts

Waar moet ik op letten?
Controleer dagelijks of u uw konijn ziet eten. Controleer dagelijks of uw konijn keutels maakt. Als u meerdere konijnen hebt is dit uiteraard lastig.

Mijn konijn laten steriliseren?

De dierenartsen van Dierenkliniek Broerdijk adviseren om een konijn, waar niet mee gefokt gaat worden, te laten castreren. We adviseren dit om te voorkomen dat het konijn op latere leeftijd gezondheidsklachten krijgt.

Voordelen:

 • Geen kans (ongewenste) dracht.
 • Geen kans meer op een baarmoederontsteking.
 • Preventie van kanker aan de eierstokken en baarmoeder.

Wanneer opereren? Het advies van Dierenkliniek Broerdijk

 • Konijnen mogen vanaf een leeftijd van 6 maanden worden gecastreerd.

Buikoperatie
Bij deze methode

 • Uw konijn komt een halve dag in opname.
 • We gebruiken veilige narcose, gebruiken zuurstofondersteuning, anesthesiebewaking en geven goede pijnstilling.
 • Uw konijn krijgt een onderhuids infuus met zoutoplossing en glucose.
 • Bij deze methode wordt er een buiksnede gemaakt een stukje achter de navel.
 • Via deze snede hebben we toegang tot de buik en kunnen de eierstokken en de baarmoeder verwijderd worden. Uw konijn heeft na de operatie dus één kleine buikwond.
 • Na de operatie komt uw konijn direct weer bij in onze speciaal verwarmde zuurstofkooi.
 • We letten erop dat uw konijn weer eet voordat hij naar huis gaat.
 • Uw konijn krijgt nog voor een aantal dagen pijnstilling mee naar huis.

Castratie konijn
De dierenartsen van Dierenkliniek Broerdijk adviseren om een konijn vanaf de leeftijd van 6 maanden te laten castreren.

 • Uw konijn komt een halve dag in opname.
 • We gebruiken veilige narcose, gebruiken zuurstofondersteuning, anesthesiebewaking en geven goede pijnstilling.
 • Uw konijn krijgt een onderhuids infuus met zoutoplossing en glucose.
 • Na de operatie komt uw konijn direct weer bij in onze speciaal verwarmde zuurstofkooi.
 • We letten erop dat uw konijn weer eet voordat ze naar huis gaat.
 • Uw konijn krijgt nog voor een aantal dagen pijnstilling mee naar huis.
 • Voor optimale wondgenezing kan een Medical Pet Shirt meegegeven worden.

De meeste konijnen herstellen erg snel van de narcose en de operatie.
Huisvest uw konijn na de operatie op kranten en/of handdoeken in plaats van stro of zaagsel. Want dit kan in de operatiewond gaan zitten en wondgenezing vertragen.

 • Let erop dat uw konijn eet. Niet eten kan duiden op pijn. Niet eten kan leiden tot maagdarmproblemen.
 • Let erop dat uw konijn keutelt. Niet keutelen kan duiden op een stille darm.