Voor veel honden is een bezoek aan de dierenarts erg spannend. Om het bezoek aan onze kliniek zo aangenaam mogelijk te maken
Een levendige, vrolijke en gezonde hond is een hele fijne huisgenoot. Goede verzorging en voeding zijn daarvoor onmisbaar.
Onze dierenartsen zijn professionals die met zorg en aandacht en veel achtergrondkennis naar uw hond kijken Hij of zij kijkt of uw hond gezond is geeft u adviezen om uw hond gezond te houden.
Lees meer over de rol van de dierenartsWeet u zeker dat uw hond geen wormen heeft? We adviseren u om uw hond 4 x per jaar te ontwormen. Door uw hond elk kwartaal te ontwormen zorgt u ervoor dat de ontwikkelcyclus van de worm steeds wordt onderbroken.
Lees meer over ontwormen hondVlooien zijn kleine , maar wel met het blote oog zichtbare beestjes die bloed zuigen bij honden en katten. Ze planten zich voort door eitjes te leggen. Honden kunnen allergisch worden voor vlooienbeten. Een hond met vlooienallergie reageert erg heftig; veel jeuk en kale plekken zijn het gevolg. Wist u dat vlooien ook ziektes overbrengen? Redenen genoeg dus om vlooien een stapje voor te zijn en uw hond preventief te ontvlooien. Dat betekent dat u niet wacht met behandelen totdat u een vlo ziet. U behandelt uw hond om ervoor te zorgen dat hij geen vlooien krijgt!
Lees meer over vlooien en tekenWij adviseren een sterilisatie van de hond om te voorkomen dat ze op latere leeftijd gezondheidsklachten krijgt.
Voordelen van de sterilisatie van de hond:
Lees meer over sterilisatie van de hond
Welke voeding is het beste voor uw hond? Voordat u daar iets over kunt zeggen, zijn er enkele zaken die u moet weten.
We zijn u graag van dienst met voedingsadvies op maat.
Lees meer over hondenvoedingGewichtscontrole:
Elke keer als uw hond op bezoek komt in de kliniek is het verstandig om hem te laten wegen. Door het lichaamsgewicht van uw hond regelmatig te controleren hebt u inzicht in de algehele conditie van uw hond. Het wegen van uw hond is kosteloos. Loopt u gerust binnen.
Lees meer over het belang van een goed gewicht voor uw hond
Als u net een pup in huis hebt, komt u in korte tijd een aantal keren met uw pup bij de dierenarts. We hebben een service voor pups die bij ons gevaccineerd zijn; Het Jonge Honden Consult. Dit consult vindt plaats bij een van onze Paraveterinairs wanneer uw pup ongeveer 6 maanden oud is. Er zitten kosten aan dit consult verbonden, deze kunt u telefonisch opvragen.
Lees meer over het Jonge Honden Consult
Een hond hoort niet uit de bek te stinken! Wist u dat bacteriën vanuit de bek zich een weg kunnen banen via de bloedbaan naar bijvoorbeeld het hart en de nieren en daar ontstekingen kunnen veroorzaken? Als uw hond uit zijn bek stinkt, is de kans groot dat uw hond een ontsteking in zijn bek heeft. Dus dan is het verstandig om zijn gebit na te laten kijken. Bij ons kunt u elke woensdagmiddag terecht voor advies over gebitsverzorging door onze assistente.
Lees meer over het gebitsspreekuur door onze assistenteIn bepaalde gevallen kan het prettig zijn voor u en uw huisdier als de dierenarts bij u thuis komt. Als u liever heeft dat de dierenarts op huisvisite komt kunt u daarvoor contact opnemen met de kliniek. Houd u er rekening mee dat een uitgebreid lichamelijk onderzoek in de meeste gevallen bij een huisvisite niet goed mogelijk is.
Lees meerDierenkliniek Broerdijk is goed uitgerust met mogelijkheden tot het doen van diagnostiek bij de hond. Als uw hond ziek is, kan het wenselijk zijn om nadere diagnostiek te doen om zo tot een diagnose te komen.Afhankelijk van de klachten van de hond, en in overleg met u beslist de dierenarts welke diagnostiek er plaats moet vinden. Gelukkig kunnen de meest voorkomende vormen van diagnostiek in onze kliniek uitgevoerd worden met apparatuur van de hoogste kwaliteit.
Vaccineren is maatwerk en vele van onze behandelingen zijn dat ook. Om u goed te informeren zetten we de tarieven van de meest voorkomende behandelingen voor u op een rij. Voor een prijsopgave kunt u ons mailen info@dierenkliniekbroerdijk.nl of bellen 024 – 322 5331.
Diarree is een vervelend en veel voorkomend probleem bij honden. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen snel weer over. De meest voorkomende oorzaken van diarree zijn:
Waar moet ik op letten?
Let erop dat uw hond wel eet en drinkt. Bij heftige diarree kan een hond snel uitdrogen. Bij pups adviseren we u altijd contact met de dierenarts op te nemen in geval van diarreeklachten.
Beladvies: wanneer belt u de dierenarts?
In sommige gevallen spelen parasieten een rol. Vooral bij jonge honden kan Giardia diarree klachten geven. Giardia is een parasiet die leeft in de darmen van honden en katten. Giardia kan ook bij mensen diarree veroorzaken! In onze kliniek kunnen wij eenvoudig testen of er sprake is van een Giardia infectie. De dierenarts kan u vragen om een klein beetje ontlasting van uw hond mee te nemen voor onderzoek.
Voeding kan ook een rol spelen bij diarree. Soms ontwikkelen honden een zogenaamde intolerantie voor bepaalde voeding. Zij worden dan overgevoelig en krijgen diarree klachten. Hypoallergeen dieet kan dan uitkomst bieden.
Als uw hond in huis plast is dat natuurlijk vervelend. De meest voorkomende oorzaken van in huis plassen bij de hond zijn:
Waar moet ik op letten?
Belangrijk is het om onderscheid te maken in actief plassen en passief plassen. Bij actief plassen is de hond zich bewust van het plassen en neemt hij of zij de plashouding aan. Bij passief plassen is de hond zich niet bewust van het plassen en is er sprake van incontinentie. De hond druppelt dan meestal in de slaap urine.
Bij in huis plassen beginnen we altijd met een algemeen onderzoek van uw dier en urineonderzoek. De dierenarts kan u vragen om wat verse urine mee te nemen voor onderzoek.
Uit het urineonderzoek kan naar voren komen dat uw hond een bij voorbeeld een blaasontsteking heeft die behandeld moet worden. Bij honden kan kristalvorming in de urine en blaasstenen een oorzaak zijn voor de klacht. De kristallen zijn scherp als glas en irriteren de blaaswand Als er sprake is van kristalvorming (meestal is dit struviet) geven we speciaal dieet om deze kristallen weer op te lossen.
Bij oudere teven zien we nogal eens incontinentieklachten. De dieren laten in de slaap urine lopen omdat de blaassluitspier niet optimaal werkt. Met speciale medicatie is dit probleem op te lossen. Soms is er helemaal geen sprake van een blaasontsteking, maar speelt stress of dementie een rol. Het is dan zaak samen met u tot een mogelijke oplossing te komen om die stress te verminderen.
Beladvies: wanneer belt u de dierenarts?
Huidproblemen bij honden komen vaak voor. Naast jeuk komt kaalheid regelmatig voor. Hierbij maken we onderscheid in kaalheid met jeuk en kaalheid zonder jeuk.
De meest voorkomende oorzaken van kaalheid met of zonder jeuk bij de hond zijn:
Kaalheid zonder jeuk of met weinig jeuk kan door een schimmel worden veroorzaakt. Bij schimmel is er sprake van een kale schilferige huid en worden typische ronde plekken gevormd. Met een speciale lamp en een kweek kan schimmel vastgesteld worden.
Stofwisselingproblemen kunnen kaalheid veroorzaken. Een te langzaam werkende schildklier kan kaalheid geven zonder jeuk. Ook bij de ziekte van Cushing waarbij de bijnieren te veel hormoon aanmaken kan kaalheid optreden.
Met urine en bloedonderzoek kunnen wij vaststellen of er sprake is van een te traag werkende schilklier of Cushing.
Beladvies: wanneer belt u de dierenarts?
Waar moet ik op letten?
Als het u opvalt dat uw hond veel drinkt dan is het verstandig om na te gaan of hij ook veel plast.
Verder is het belangrijk om rekening te houden met de omstandigheden; warm weer, dieetverandering, veranderde omgevingsomstandigheden. Soms zijn er andere zaken die opvallen, zoals in huis plassen, toegenomen eetlust, afgenomen eetlust, braken of diarree.
Veel voorkomende oorzaken van veel drinken zijn:
Er zijn enorm veel oorzaken waarom honden veel drinken. In de meeste gevallen zal de dierenarts beginnen met een uitgebreid vraaggesprek en een grondig lichamelijk onderzoek. Meestal wordt u ook gevraagd om wat verse ochtendurine van uw hond mee te nemen. Dit kan dan meteen onderzocht worden.
Beladvies; wanneer belt u de dierenarts?
In principe eten honden dagelijks. Als een hond niet wil eten, kan dat een teken zijn van :
Beladvies; wanneer belt u de dierenarts?
U kent uw hond het beste. Sommige honden eten wel vaker een dagje niet. Het hoeft niet direct te betekenen dat er iets ergs aan de hand is.
Als u zich zorgen maakt adviseren we u in ieder geval contact met de dierenarts op te nemen.
De mogelijke oorzaken van overgewicht zijn :
Waar moet ik op letten?
Kijken:
Bij gladharige honden kunt u wel zien of een hond te zwaar is. Van de zijkant hoort de borstkas het diepste punt te zijn. De buik loopt in een schuine lijn naar de lies toe. Bij een te dikke hond loopt de buikwand in een rechte lijn door naar de achterpoten.
Bovenaanzicht: Er is een duidelijke taille te zien.
Voelen
Bij een hond die goed op gewicht is, kunt u de ribben voelen als u de handen op de zijkant van de borstkas legt. Ook bij honden met een dikke vacht.
Wegen
Wanneer is een hond te dik? Hoe weet u of uw hond te zwaar is?
Meten is weten! Door uw hond regelmatig op (dezelfde) weegschaal te zetten, houdt u het lichaamsgewicht van uw hond in de gaten. Kom daarom uw hond regelmatig wegen bij Dierenkliniek Broerdijk.
Beladvies; wanneer belt u de dierenarts?
De meest voorkomende oorzaak van jeuk zijn:
Waar moet ik op letten?
Controleer uw dier regelmatig met een speciale vlooienkam op vlooien en gebruik een goed antivlooienmiddel. Wij geven u graag advies.
Veel voorkomende oorzaken van kopschudden
Veelal wordt bij een oorontsteking aan oormijt gedacht. Oormijt is een mijt die voornamelijk voorkomt bij puppy’s en kittens. Ze zien er uit als kleine speldenknopjes die krioelen in de gehoorgang. Oormijten zijn makkelijk te bestrijden met speciale druppeltjes.
Bij volwassen honden komt oormijt veel minder voor, maar als uw hond in een pension is geweest of van een boerderij komt en last krijgt van de oren, moet er wel aan oormijt gedacht worden.
Als uw hond veel door bos en veld struint en plotseling schudt met de kop, denk dan altijd aan een grasaar in het oor! Grasaren vormen in voorjaar en zomer een plaag en zijn door de eigenaar moeilijk te verwijderen omdat ze vaak erg diep in gehoorgang kruipen. De kleine weerhaakjes op de grasaar zorgen ervoor dat de aar maar een kant op kan en dat is naar binnen!
De uitwendige gehoorgang van een hond is erg lang en diep. Alleen met behulp van een speciaal daarvoor bestemde oorkijker of scoop kan de dierenarts de gehele gehoorgang goed bekijken.
Beladvies: wanneer belt u ons?
Naast diarree is braken een veel voorkomende klacht bij honden. In de meeste gevallen is het van korte duur en is er sprake van een virale infectie of van “iets” van de straat eten.
Een korte behandeling met een anti braakmiddel volstaat meestal.
Waar moet ik op letten?
Wil uw hond nog wel eten? Heeft uw hond nog ontlasting gehad? Zo ja, hoe zag dat eruit? Is uw hond sloom? Hoe lang bestaan de braakklachten al? Is uw hond vermagerd? Uw hond wil veel gras eten of wil dingen eten die niet eetbaar zijn.
De meest voorkomende oorzaken van braken zijn:
Indien uw hond echter sloom en ziek wordt kan er meer aan de hand zijn. In sommige gevallen zal de dierenarts adviseren om meer onderzoek te doen de diagnose te stellen. Dit kan bloedonderzoek zijn om de functie van de nieren en de lever te checken, of een röntgenfoto of echo van de buik om te kijken of er nergens een verstopping zit in de darmen.
Beladvies: wanneer belt u de dierenarts?
Er zijn erg veel oorzaken voor vermageren, maar de belangrijkste zullen we hier noemen:
Onschuldige oorzaken zoals minder eten en meer bewegen, maar ook oorzaken die zorgwekkend zijn:
Waar moet ik op letten?
Het is altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen als het u opvalt dat uw hond zichtbaar gewicht verliest. Meestal begint de dierenarts met een uitgebreid vraaggesprek en een uitgebreid lichamelijk onderzoek. In veel gevallen is verder onderzoek noodzakelijk om een diagnose te stellen.
Dit kan bloed- of urine onderzoek zijn en de dierenarts kan ook een röntgenfoto of echo voorstellen.
Beladvies; wanneer belt u de dierenarts?
Stress kan zich op vele manieren uiten bij honden. Honden kunnen druk worden, of zich juist terugtrekken. Sommige honden ontwikkelen vernielzucht, worden onzindelijk, of blaffen onophoudelijk. In sommige gevallen kunnen honden ook angstig agressief worden. Er zijn vele oorzaken van stress te benoemen.De meest voorkomende oorzaken zijn:
Waar moet ik op letten?
Merkt u aan uw hond verschijnselen zoals we hierboven hebben genoemd, dan is ons advies om hulp te zoeken.
Beladvies; wanneer belt u de dierenarts?
Als u vindt dat uw hond stinkt uit de bek, dan is het verstandig om eens goed in de bek te kijken. De adem van de hond hoort niet te stinken.Veel voorkomende oorzaken van een stinkende adem:
Waar moet ik op letten?
Andere verschijnselen van gebitsproblemen zijn: veel kwijlen, met scheve kop eten, minder willen kluiven.
Beladvies; wanneer belt u de dierenarts?
Hoesten kan een teken zijn van een probleem in de luchtwegen. Het kan ook een teken van een hartprobleem zijn.Veel voorkomende oorzaken van hoesten zijn:
Waar moet ik op letten?
Let erop of uw hond algemeen ziek is, sloom is of minder eetlust heeft. Is de hoest hard of zacht?
Hijgt uw hond ook veel of heeft hij een verminderd uithoudingsvermogen? Let ook op de kleur van de tong: de kleur van de tong hoort roze te zijn. Als u een blauwige tong ziet, bel ons dan direct!
Beladvies; wanneer belt u de dierenarts?