Naar de dierenarts met mijn hond

Voor veel honden is een bezoek aan de dierenarts erg spannend. Om het bezoek aan onze kliniek zo aangenaam mogelijk te maken

 • Werkt de dierenarts op afspraak.
 • Neemt de dierenarts de tijd en stelt de hond op zijn gemak.
 • Bij dierenkliniek Broerdijk ziet u altijd dezelfde dierenartsen en  paraveterinairen.
 • Een zo ontspannen mogelijk consult, voor zowel hond als baasje, daar gaan we voor!

Een levendige, vrolijke en gezonde hond is een hele fijne huisgenoot. Goede verzorging en voeding zijn daarvoor onmisbaar.

Maak een afspraak

"Samen houden we uw hond gezond": preventieve zorg

Waarom gaat een gezonde hond naar de dierenarts?

Onze dierenartsen zijn professionals die met zorg en aandacht en veel achtergrondkennis naar uw hond kijken Hij of zij kijkt of uw hond gezond is geeft u adviezen om uw hond gezond te houden.

Lees meer over de rol van de dierenarts

Waarom moet ik mijn hond ontwormen?

Weet u zeker dat uw hond geen wormen heeft? We adviseren u om uw hond 4 x per jaar te ontwormen. Door uw hond elk kwartaal te ontwormen zorgt u ervoor dat de ontwikkelcyclus van de worm steeds wordt onderbroken.

Lees meer over ontwormen hond

Hoe vaak moet ik mijn hond ontvlooien?

Vlooien zijn kleine , maar wel met het blote oog zichtbare beestjes die bloed zuigen bij honden en katten. Ze planten zich voort door eitjes te leggen. Honden kunnen allergisch worden voor vlooienbeten. Een hond met vlooienallergie reageert erg heftig; veel jeuk en kale plekken zijn het gevolg. Wist u dat vlooien ook ziektes overbrengen? Redenen genoeg dus om vlooien een stapje voor te zijn en uw hond preventief te ontvlooien. Dat betekent dat u niet wacht met behandelen totdat u een vlo ziet. U behandelt uw hond om ervoor te zorgen dat hij geen vlooien krijgt!

Lees meer over vlooien en teken

Sterilisatie van de hond

Wij  adviseren een sterilisatie van de hond om te voorkomen dat ze op latere leeftijd gezondheidsklachten krijgt.

Voordelen van de sterilisatie van de hond:

 • Preventie van de loopsheid.
 • Geen kans op schijndracht.
 • Geen kans (ongewenste) dracht.
 • Geen kans meer op een baarmoederontsteking.
 • Verminderde kans op mammatumoren (=borstkanker).
 • Preventie van kanker aan de eierstokken en baarmoeder.
 • Verminderde kans op suikerziekte.

 

Lees meer over sterilisatie van de hond

Voedingsadvies voor uw hond

Welke voeding is het beste voor uw hond? Voordat u daar iets over kunt zeggen, zijn er enkele zaken die u moet weten.

 • Welke soorten hondenvoeding bestaan er?
 • Hoeveel moet ik mijn hond te eten geven?
 • Wat is het verschil tussen goedkoop en duurder hondenvoer?
 • Wat mag een hond absoluut niet eten?
 • Wat mag een hond eten die een bepaalde ziekte heeft?

We zijn u graag van dienst met voedingsadvies op maat.

Lees meer over hondenvoeding

Gewichtscontrole van uw hond

Gewichtscontrole:

Elke keer als uw hond op bezoek komt in de kliniek is het verstandig om hem te laten wegen. Door het lichaamsgewicht van uw hond regelmatig te controleren hebt u inzicht in de algehele conditie van uw hond. Het wegen van uw hond is kosteloos. Loopt u gerust binnen.

 

Lees meer over het belang van een goed gewicht voor uw hond

Jonge Honden Consult

Als u net een pup in huis hebt, komt u in korte tijd een aantal keren met uw pup bij de dierenarts. We hebben een service voor pups die bij ons gevaccineerd zijn; Het Jonge Honden Consult. Dit consult vindt plaats bij een van onze Paraveterinairs wanneer uw pup ongeveer 6 maanden oud is. Er zitten kosten aan dit consult verbonden, deze kunt u telefonisch opvragen.

 

Lees meer over het Jonge Honden Consult

Gebitscontrole

Een hond hoort niet uit de bek te stinken! Wist u dat bacteriën vanuit de bek zich een weg kunnen banen via de bloedbaan naar bijvoorbeeld het hart en de nieren en daar ontstekingen kunnen veroorzaken? Als uw hond uit zijn bek stinkt, is de kans groot dat uw hond een ontsteking in zijn bek heeft. Dus dan is het verstandig om zijn gebit na te laten kijken. Bij ons kunt u elke woensdagmiddag terecht voor advies over gebitsverzorging door onze assistente.

Lees meer over het gebitsspreekuur door onze assistente

Huisvisite voor mijn hond

In bepaalde gevallen kan het prettig zijn voor u en uw huisdier als de dierenarts bij u thuis komt. Als u liever heeft dat de dierenarts op huisvisite komt kunt u daarvoor contact opnemen met de kliniek. Houd u er rekening mee dat  een uitgebreid lichamelijk onderzoek in de meeste gevallen bij een huisvisite niet goed mogelijk is.

Lees meer

Diagnostiek bij de hond

Dierenkliniek Broerdijk is goed uitgerust met mogelijkheden tot het doen van diagnostiek bij de hond. Als uw hond ziek is, kan het wenselijk zijn om nadere diagnostiek te doen om zo tot een diagnose te komen.Afhankelijk van de klachten van de hond, en in overleg met u beslist de dierenarts welke diagnostiek er plaats moet vinden. Gelukkig kunnen de meest voorkomende vormen van diagnostiek in onze kliniek uitgevoerd worden met apparatuur van de hoogste kwaliteit.

 • Urineonderzoek: Urineonderzoek is een relatief goedkope en makkelijke manier om meer te weten te komen over de gezondheid van uw hond, bijvoorbeeld in het kader van een verdenking op een blaasontsteking.  Ook in andere gevallen kan een urineonderzoek aan te raden zijn. Lees meer over urineonderzoek bij de hond
 • Bloedonderzoek: Bloedonderzoek bij de hond kan worden uitgevoerd om tal van redenen. De kliniek beschikt over eigen bloedanalyse apparatuur voor als het nodig is snel meer te weten over het functioneren van de vitale organen, zoals lever en nieren. Lees meer over bloedonderzoek bij de hond
 • Ontlastingsonderzoek: Ontlastingsonderzoek wordt vaak gedaan als een hond last heeft van diarree. In de kliniek kunnen we de ontlasting testen op de aanwezigheid van darmparasieten, zoals wormen en Giardia. Lees meer over ontlastingsonderzoek bij de hond
 • Röntgenfoto: Dierenkliniek Broerdijk beschikt over hoogwaardige röntgenapparatuur. Het maken van röntgenfoto’s kan worden ingezet voor het opsporen van afwijkingen aan de botten, afwijkingen in de borstkas en afwijkingen in de buik. Lees meer over rontgendiagnostiek bij de hond
 • Echografie: Het maken van een echo kan om verschillende redenen. De bekendste is misschien wel om te kijken of een hond drachtig is. Wist u dat echo ook kan worden ingezet voor het bekijken van de buikorganen en het hart? Lees meer over echodiagnostiek bij de hond
 • Endoscopie: een scopie is met behulp van een kleine camera kijken in lichaamsholtes, zoals  de oren, de keel en de neus en de luchtpijp. Lees meer over endoscopie bij de hond.
Neem contact op

Tarieven

Vaccineren is maatwerk en vele van onze behandelingen zijn dat ook. Om u goed te informeren zetten we de tarieven van de meest voorkomende behandelingen voor u op een rij. Voor een prijsopgave kunt u ons mailen info@dierenkliniekbroerdijk.nl of bellen 024 – 322 5331.

Neem contact op

Wat moet ik doen als

Mijn hond diarree heeft?

Diarree is een vervelend en veel voorkomend probleem bij honden. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen snel weer over. De meest voorkomende oorzaken van diarree zijn:

 • slechte voeding, iets verkeerds gegeten
 • virusinfectie (net zoals bij de mens, vergelijkbaar met buikloop)
 • maagdarmparasieten
 • intolerantie of allergie voor bepaalde voeding

Waar moet ik op letten?
Let erop dat uw hond wel eet en drinkt. Bij heftige diarree kan een hond snel uitdrogen. Bij pups adviseren we u altijd contact met de dierenarts op te nemen in geval van diarreeklachten.

Beladvies: wanneer belt u de dierenarts?

 • De hond eet en drinkt niet meer
 • De hond heeft bloederige diarree
 • De hond is sloom
 • U hebt een pup
 • U maakt zich ernstige zorgen

In sommige gevallen spelen parasieten een rol. Vooral bij jonge honden kan Giardia diarree klachten geven. Giardia is een parasiet die leeft in de darmen van honden en katten. Giardia kan ook bij mensen diarree veroorzaken! In onze kliniek kunnen wij eenvoudig testen of er sprake is van een Giardia infectie. De dierenarts kan u vragen om een klein beetje ontlasting van uw hond mee te nemen voor onderzoek.

Voeding kan ook een rol spelen bij diarree. Soms ontwikkelen honden een zogenaamde intolerantie voor bepaalde voeding. Zij worden dan overgevoelig en krijgen diarree klachten. Hypoallergeen dieet kan dan uitkomst bieden.

Mijn hond in huis plast?

Als uw hond in huis plast is dat natuurlijk vervelend. De meest voorkomende oorzaken van in huis plassen bij de hond zijn:

 • Een blaasontsteking
 • Verminderde controle over de urineblaas
 • Veel meer moeten plassen ( en ook meer drinken)

Waar moet ik op letten?
Belangrijk is het om onderscheid te maken in actief plassen en passief plassen. Bij actief plassen is de hond zich bewust van het plassen en neemt hij of zij de plashouding aan. Bij passief plassen is de hond zich niet bewust van het plassen en is er sprake van incontinentie. De hond druppelt dan meestal in de slaap urine.

Bij in huis plassen beginnen we altijd met een algemeen onderzoek van uw dier en urineonderzoek. De dierenarts kan u vragen om wat verse urine mee te nemen voor onderzoek.

Uit het urineonderzoek kan naar voren komen dat uw hond een bij voorbeeld een blaasontsteking heeft die behandeld moet worden. Bij honden kan kristalvorming in de urine en blaasstenen een oorzaak zijn voor de klacht. De kristallen zijn scherp als glas en irriteren de blaaswand Als er sprake is van kristalvorming (meestal is dit struviet) geven we speciaal dieet om deze kristallen weer op te lossen.

Bij oudere teven zien we nogal eens incontinentieklachten. De dieren laten in de slaap urine lopen omdat de blaassluitspier niet optimaal werkt. Met speciale medicatie is dit probleem op te lossen. Soms is er helemaal geen sprake van een blaasontsteking, maar speelt stress of dementie een rol. Het is dan zaak samen met u tot een mogelijke oplossing te komen om die stress te verminderen.

Beladvies: wanneer belt u de dierenarts?

 • U ziet bloed bij de urine
 • uw hond drinkt ook duidelijk meer
 • uw hond wordt mager
 • uw hond vertoont vreemd gedrag
 • u maakt zich ernstige zorgen

Mijn hond kaal wordt?

Huidproblemen bij honden komen vaak voor. Naast jeuk komt kaalheid regelmatig voor. Hierbij maken we onderscheid in kaalheid met jeuk en kaalheid zonder jeuk.
De meest voorkomende oorzaken van kaalheid met of zonder jeuk bij de hond zijn:

 • Allergische reactie
 • Schurftmijtinfectie
 • Schimmel
 • Vlooien
 • Stofwisselingsproblemen
 • Erfelijke aandoeningen

Kaalheid zonder jeuk of met weinig jeuk kan door een schimmel worden veroorzaakt. Bij schimmel is er sprake van een kale schilferige huid en worden typische ronde plekken gevormd. Met een speciale lamp en een kweek kan schimmel vastgesteld worden.
Stofwisselingproblemen kunnen kaalheid veroorzaken. Een te langzaam werkende schildklier kan kaalheid geven zonder jeuk. Ook bij de ziekte van Cushing waarbij de bijnieren te veel hormoon aanmaken kan kaalheid optreden.

Met urine en bloedonderzoek kunnen wij vaststellen of er sprake is van een te traag werkende schilklier of Cushing.

Beladvies: wanneer belt u de dierenarts?

 • Uw hond heeft ernstige jeuk
 • Uw hond is sloom
 • U hebt zelf ook huidklachten

Mijn hond veel drinkt?

Waar moet ik op letten?

Als het u opvalt dat uw hond veel drinkt dan is het verstandig om na te gaan of hij ook veel plast.

Verder is het belangrijk om rekening te houden met de omstandigheden; warm weer, dieetverandering, veranderde omgevingsomstandigheden. Soms zijn er andere zaken die opvallen, zoals in huis plassen, toegenomen eetlust, afgenomen eetlust, braken of diarree.

Veel voorkomende oorzaken van veel drinken zijn:

 • Toegenomen vochtverlies door warm weer of heftige inspanning
 • Verandering in voeding; meer zout of andere, droge brokken
 • Stress
 • Suikerziekte
 • Leverproblemen
 • Nierproblemen

Er zijn enorm veel oorzaken waarom honden veel drinken. In de meeste gevallen zal de dierenarts beginnen met een uitgebreid vraaggesprek en een grondig lichamelijk onderzoek. Meestal wordt u ook gevraagd om wat verse ochtendurine van uw hond mee te nemen. Dit kan dan meteen onderzocht worden.

Beladvies; wanneer belt u de dierenarts?

 • Als uw hond in huis plast
 • Als uw hond ook braakt en diarree heeft
 • Als uw hond ook vermagert
 • Als u zich zorgen maakt

Mijn hond niet eet?

In principe eten honden dagelijks. Als een hond niet wil eten, kan dat een teken zijn van :

 • misselijkheid
 • stress
 • pijn
 • koorts

Beladvies; wanneer belt u de dierenarts?

U kent uw hond het beste. Sommige honden eten wel vaker een dagje niet. Het hoeft niet direct te betekenen dat er iets ergs aan de hand is.

Als u zich zorgen maakt adviseren we u in ieder geval contact met de dierenarts op te nemen.

Mijn hond te dik is?

De mogelijke oorzaken van overgewicht zijn :

 • te veel eten
 • te weinig beweging
 • onderliggende oorzaken van veel eten of te weinig bewegen

Waar moet ik op letten?

Kijken:

Bij gladharige honden kunt u wel zien of een hond te zwaar is. Van de zijkant hoort de borstkas het diepste punt te zijn. De buik loopt in een schuine lijn naar de lies toe. Bij een te dikke hond loopt de buikwand in een rechte lijn door naar de achterpoten.

Bovenaanzicht: Er is een duidelijke taille te zien.

Voelen

Bij een hond die goed op gewicht is, kunt u de ribben voelen als u de handen op de zijkant van de borstkas legt. Ook bij honden met een dikke vacht.

Wegen

Wanneer is een hond te dik? Hoe weet u of uw hond te zwaar is?

Meten is weten! Door uw hond regelmatig op (dezelfde) weegschaal te zetten, houdt u het lichaamsgewicht van uw hond in de gaten. Kom daarom uw hond regelmatig wegen bij Dierenkliniek Broerdijk.

 Beladvies; wanneer belt u de dierenarts?

 • Als u denkt dat uw hond te dik is zonder dat u daar een oorzaak voor weet
 • Als u advies wilt om uw hond af te laten vallen
 • Als uw hond kortademig is
 • Als uw hond moeilijk beweegt
 • Als u zich zorgen maakt

Mijn hond jeuk heeft?

De meest voorkomende oorzaak van jeuk zijn:

 • Vlooien
 • Allergie
 • Bacteriële huidinfectie

Waar moet ik op letten?
Controleer uw dier regelmatig met een speciale vlooienkam op vlooien en gebruik een goed antivlooienmiddel. Wij geven u graag advies.

Mijn hond met zijn kop schudt?

Veel voorkomende oorzaken van kopschudden

 • Oormijt
 • Oorontsteking
 • Iets vreemds in het oor

Veelal wordt bij een oorontsteking aan oormijt gedacht. Oormijt is een mijt die voornamelijk voorkomt bij puppy’s en kittens. Ze zien er uit als kleine speldenknopjes die krioelen in de gehoorgang. Oormijten zijn makkelijk te bestrijden met speciale druppeltjes.

Bij volwassen honden komt oormijt veel minder voor, maar als uw hond in een pension is geweest of van een boerderij komt en last krijgt van de oren, moet er wel aan oormijt gedacht worden.

Als uw hond veel door bos en veld struint en plotseling schudt met de kop, denk dan altijd aan een grasaar in het oor! Grasaren vormen in voorjaar en zomer een plaag en zijn door de eigenaar moeilijk te verwijderen omdat ze vaak erg diep in gehoorgang kruipen. De kleine weerhaakjes op de grasaar zorgen ervoor dat de aar maar een kant op kan en dat is naar binnen!

De uitwendige gehoorgang van een hond is erg lang en diep. Alleen met behulp van een speciaal daarvoor bestemde oorkijker of scoop kan de dierenarts de gehele gehoorgang goed bekijken.

Beladvies: wanneer belt u ons?

 • Uw hond blijft met de kop schudden
 • Uw hond stinkt uit zijn oor/oren
 • Uw hond reageert pijnlijk bij aanraking van het oor of de kop
 • Als u zich zorgen maakt

Mijn hond braakt?

Naast diarree is braken een veel voorkomende klacht bij honden. In de meeste gevallen is het van korte duur en is er sprake van een virale infectie of van “iets” van de straat eten.

Een korte behandeling met een anti braakmiddel volstaat meestal.

Waar moet ik op letten?

Wil uw hond nog wel eten? Heeft uw hond nog ontlasting gehad? Zo ja, hoe zag dat eruit? Is uw hond sloom? Hoe lang bestaan de braakklachten al? Is uw hond vermagerd? Uw hond wil veel gras eten of wil dingen eten die niet eetbaar zijn.

De meest voorkomende oorzaken van braken zijn:

 • Disbalans van de maagdarmflora door andere voeding of iets verkeerds gegeten
 • Infectie met maagdarmparasieten of bacteriën
 • Voedselintolerantie
 • Verstopping door iets wat niet verteerbaar is
 • Oorzaken buiten het maagdarmkanaal ; bijvoorbeeld lever- of nierproblemen

 Indien uw hond echter sloom en ziek wordt kan er meer aan de hand zijn. In sommige gevallen zal de dierenarts adviseren om meer onderzoek te doen de diagnose te stellen. Dit kan bloedonderzoek zijn om de functie van de nieren en de lever te checken, of een röntgenfoto of echo van de buik om te kijken of er nergens een verstopping zit in de darmen.

Beladvies: wanneer belt u de dierenarts?

 • Uw hond eet niet
 • Uw hond is sloom
 • Uw hond heeft geen ontlasting of juist heftige diarree
 • Uw hond braakt regelmatig en valt af
 • U maakt zich zorgen

Mijn hond vermagert?

Er zijn erg veel oorzaken voor vermageren, maar de belangrijkste zullen we hier noemen:

Onschuldige oorzaken zoals minder eten en meer bewegen, maar ook oorzaken die zorgwekkend zijn:

 • suikerziekte
 • nierfalen
 • leverfalen
 • gebitsproblemen
 • tumoren
 • vele andere oorzaken

Waar moet ik op letten?

Het is altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen als het u opvalt dat uw hond zichtbaar gewicht verliest. Meestal begint de dierenarts met een uitgebreid vraaggesprek en een uitgebreid lichamelijk onderzoek. In veel gevallen is verder onderzoek noodzakelijk om een diagnose te stellen.

Dit kan bloed- of urine onderzoek zijn en de dierenarts kan ook een röntgenfoto of echo voorstellen.

Beladvies; wanneer belt u de dierenarts?

 • Als uw hond zichtbaar vermagert zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak
 • Als uw hond langdurig een slechte eetlust heeft
 • Als uw hond juist een erg goede eetlust heeft en desondanks gewicht verliest
 • Als uw hond een stinkende adem heeft
 • Als u zich zorgen maakt

Mijn hond stress heeft?

Stress kan zich op vele manieren uiten bij honden. Honden kunnen druk worden, of zich juist terugtrekken. Sommige honden ontwikkelen vernielzucht, worden onzindelijk, of blaffen onophoudelijk. In sommige gevallen kunnen honden ook angstig agressief worden. Er zijn vele oorzaken van stress te benoemen.De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • slechte socialisatie in pupfase
 • lang alleen zijn
 • te weinig beweging
 • onweer en angst voor harde geluiden, zoals vuurwerk kunnen een hond erg angstig maken.

Waar moet ik op letten?

Merkt u aan uw hond verschijnselen zoals we hierboven hebben genoemd, dan is ons advies om hulp te zoeken.

Beladvies; wanneer belt u de dierenarts?

 • Uw hond plast in huis
 • Uw hond heeft vernielzucht
 • Uw hond heeft verlatingsangst
 • Uw hond gromt, trekt de lip op of bijt naar u, uw huisgenoten of bezoek
 • Uw hond is extreem angstig voor vuurwerk, onweer of andere harde geluiden
 • U maakt zich ernstige zorgen

Mijn hond uit zijn bek stinkt?

Als u vindt dat uw hond stinkt uit de bek, dan is het verstandig om eens goed in de bek te kijken. De adem van de hond hoort niet te stinken.Veel voorkomende oorzaken van een stinkende adem:

 • Tandvleesontsteking, tandplak, parodontitis ( uitgebreidere ontsteking van tandvlees en tandkas).
 • Een inwendig probleem, bijvoorbeeld maagprobleem, nierprobleem of leverprobleem.

Waar moet ik op letten?

Andere verschijnselen van gebitsproblemen zijn: veel kwijlen, met scheve kop eten, minder willen kluiven.

Beladvies; wanneer belt u de dierenarts?

 • Als uw hond zich niet goed in de bek laat kijken
 • Als uw hond duidelijk een gebitsprobleem heeft
 • Als uw hond duidelijk uit de bek stinkt, terwijl het gebit in orde is.
 • Als u zich zorgen maakt

Mijn hond hoest?

Hoesten kan een teken zijn van een probleem in de luchtwegen. Het kan ook een teken van een hartprobleem zijn.Veel voorkomende oorzaken van hoesten zijn:

 • (Voorste )luchtweginfectie
 • Allergische reactie, astma
 • Tumoren
 • Ras gebonden anatomische afwijkingen
 • Vocht in de longen door ontsteking of hartprobleem

Waar moet ik op letten?

Let erop of uw hond algemeen ziek is, sloom is of minder eetlust heeft. Is de hoest hard of zacht?

Hijgt uw hond ook veel of heeft hij een verminderd uithoudingsvermogen? Let ook op de kleur van de tong: de kleur van de tong hoort roze te zijn. Als u een blauwige tong ziet, bel ons dan direct!

Beladvies; wanneer belt u de dierenarts?

 • Uw hond heeft neus- en ooguitvloeiing
 • Uw hond is algemeen ziek en sloom
 • Uw hond hijgt veel en heeft een verminderd uithoudingsvermogen
 • Uw hond heeft regelmatig hoestbuien
 • U maakt zich zorgen