Laparoscopische sterilisatie van de teef
Laparoscopische sterilisatie van de teef is een duur woord voor de sterilisatie van de teef via een kijkoperatie. Hebt u een teef van een middelgroot of groot ras? Wij adviseren om jonge teefjes 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid te steriliseren. Hierdoor wordt baarmoederontsteking bij uw hond voorkomen. Ook wordt de kans verkleind op melkklierkanker bij uw hond op latere leeftijd.
Hoe gaat een laparoscopische sterilisatie van de teef in zijn werk?
Bij een laparoscopische sterilisatie van de teef gebruikt de dierenarts een camera. Hiermee brengt de dierenarts de eierstokken in beeld. Eerst wordt de buik opgeblazen door koolzuurgas in de buik te blazen. Hierdoor ontstaat er ruimte in de buik zodat hij de buikorganen goed kan inspecteren. Daarna worden de eierstokken met een speciale tang verwijderd.
Wat zijn de voordelen van een laparoscopische sterilisatie van de teef?
Het grote voordeel van de laparoscopie is, dat er 3 kleine sneetjes in de huid worden gemaakt. Deze wondjes genezen snel en geven minder littekens. De ingreep is minder pijnlijk. Honden die laparoscopisch gesteriliseerd zijn, zijn vaak de volgende dag weer erg actief. Als u zelf actief bent met uw hond, dan is het prettig wanneer de wond snel geneest en uw hond snel herstelt.
Een ander voordeel is, dat de dierenarts tijdens de laparoscopie ook meteen andere organen kan inspecteren, zoals milt, lever en nieren. Dit is bij een gewone sterilisatie niet mogelijk zonder de buiksnede erg groot te maken.
Bij een “gewone” sterilisatie wordt er een grote snede gemaakt en moeten de eierstokken op spanning worden gehouden en dat is pijnlijk. Ook is de kans op complicaties wat groter.
We adviseren sterilisatie via laparoscopie van de teef bij een gewicht vanaf 20kg.
De voordelen van laparoscopische sterilisatie op een rij:
1) minder pijnlijk
2) sneller herstel
3) mooier resultaat door kleine huidsnedes
4) inspectie van buikorganen is mogelijk.
Zijn er ook nadelen bij een laparoscopische sterilisatie?
Het is kostbaarder door het gebruik van speciaal instrumentarium. Voor u als klant betekent dit dat de laparoscopische sterilisatie duurder is dan de traditionele ingreep. Kijk voor de tarieven op onze prijslijst.
Maak een afspraak voor laparoscopische sterilisatie van uw hond
Bent u na het lezen van dit bericht benieuwd of de laparoscopische sterilisatie ook de geschikte methode is voor uw hond? Neem dan gerust contact met ons op. Bel of mail ons:
024- 322 5331 of info@dierenkliniekbroerdijk.nl
‹ Terug naar overzicht