Moet ik mijn konijn ontvlooien?
Moet ik mijn konijn ontvlooien?
In principe hoeft u uw konijn niet preventief te ontvlooien. Konijnen kunnen echter wel eens vlooien hebben.
Een konijn komt meestal aan vlooien door contact met andere dieren zoals katten of honden in hetzelfde huis. Denk ook aan een besmetting door vlooien door wilde dieren zoals konijnen, maar vooral aan egels die vaak vlooien bij zich dragen! Andere veel voorkomende uitwendige parasieten bij het konijn zijn de vachtmijt en de oormijt, Het is ook belangrijk om vliegen te weren inverband met de madenziekte ( myasis) .Lees meer..
Vlooien
Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Alvorens tot de vlooienbestrijding over te gaan zullen we eerst de cyclus van de vlo bespreken.
Soorten vlooien
Bij onze huisdieren komen 2 soorten vlooien voor: de hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). Vreemd genoeg is de kattenvlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo. Beide soorten kunnen bij het konijn voorkomen.
De cyclus van de vlo
Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo’n 6 weken in beslag.