‹ Terug naar overzicht

Rabiës vaccinatie hond

Wilt u meer weten over rabiës , ofwel hondsdolheid? Lees dan verder

Rabiës is een virus dat het zenuwstelsel aantast van warmbloedige dieren. In 2015 stierven er wereldwijd 17.400 mensen aan rabiës, waarvan er 99% door een hond waren gebeten. Het rabiës virus wordt overgedragen via het speeksel van een rabide ofwel hondsdol dier. Dat zijn niet alleen honden, maar ook wasberen, stinkdieren, vleermuizen en huiskatten. Na de beet gaat het rabiës virus via de zenuwen naar de hersenen met een snelheid van ongeveer 1 centimeter per dag. Een besmetting met het rabiës virus is fataal, tenzij het onderschept kan worden voordat het het zenuwstelsel bereikt.

Reist u internationaal met uw huisdier? Dan is een rabiës vaccinatie voor uw huisdier verplicht.

 

Om de wereld vrij van hondsdolheid te krijgen is een vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht als u uw hond meeneemt op reis naar het buitenland.  Voor bepaalde landen is er ook een titerbepaling verplicht en is er ook een wachttijd ingesteld. Dit geldt onder andere voor landen als Nieuw Zeeland en Australië. Controleert u ruim voor vertrek de invoer eisen van het land waar u naartoe reist.

Voor de landen op het Europese continent dat een vaccinatie tegen hondsdolheid minstens 3 weken gegeven moet worden. De immuniteitsduur bedraagt dan 3 jaar.

Voor de titerbepaling van hondsdolheid geldt dat de titer minstens 0.5 moet zijn en vaak volgt er dan een wachttijd van enkele maanden voordat het dier ingevoerd mag worden.

Neem gerust contact met ons op als u plannen hebt om internationaal te reizen met uw huisdier. Wij kunnen u begeleiden in het traject van benodigde wormkuren en vaccinaties en titerbepalingen.

 

28 September is Wereld Rabiës dag.

Dit wordt ieder jaar gevierd om de aandacht voor de preventie van hondsdolheid te vergroten en om de vooruitgang in het bestrijden en voorkomen van deze verschrikkelijke ziekte te benadrukken.

28  September is de sterfdag van Louis Pasteur, Frans scheikundige en microbioloog die het eerste  vaccin ontwikkelde.

Gelukkig zijn er nu veilige en doeltreffende vaccins voor mens en dier. Hierdoor kunnen menselijke slachtoffers door hondsdolheid voorkomen worden. Tevens is het het bewust maken en betrekken van mensen die hoog risico lopen op een besmetting met hondsdolheid de belangrijkste factor in het uitbannen van rabiës.

Het thema van 2016  was Educatie . Vaccinatie. Eliminatie.

Het thema  van 2016 was: Educatie. Vaccinatie. Eliminatie.Dit benadrukt de twee belangrijkste acties die mensen ondernemen om hondsdolheid te voorkomen. Het doel is om in 2030 alle menselijke slachtoffers van een overdracht door honden op mensen te elimineren in de hele wereld.

‹ Terug naar overzicht