Ik wil een papegaai kopen
Kromsnavels (bijvoorbeeld een grijze roodstaart, amazonepapegaai, caique of agapornis)
Wilt u een papegaai kopen? Let in ieder geval op het volgende:
- Het beste is om een papegaai direct van een kweker te kopen
- De vogel mag pas verkocht worden als hij zelfstandig eet (12-14 weken)
- De vogel is gesocialiseerd om later goed met mensen te kunnen samenwonen.
Omdat papegaaien regelmatig besmettelijke ziekten bij zich dragen zonder ziek te zijn, is het goed om na te vragen of de ouderdieren getest zijn op deze infectieziekten. De kweker zal u dan ook de uitslagen kunnen laten zien. Ook al zijn alle uitslagen goed, dan nog is het aan te raden om een aankoopkeuring in onze kliniek te laten uitvoeren. Maak hierover bij de koop goede en schriftelijk vastgelegde afspraken.
Lukt het u niet om bij een kweker te kopen, dan kunt u ook bij sommige dierenwinkels papegaaien kopen. Vraag na op welke wijze zij hun dieren aanschaffen en huisvesten en op welke leeftijd ze verkocht worden. Als er veel papegaaien van verschillende herkomst in een ruimte bij elkaar zitten, neemt de kans op een besmettelijke ziekte toe. Daarom is ook in dit geval een aankoopkeuring altijd aan te raden.
Aankoopkeuring kromsnavel
Vogels kunnen er op het oog gezond uitzien, terwijl ze dat toch niet zijn. Laat daarom altijd een aankoopkeuring doen. Daarvoor kunt u een afspraak maken bij Dierenkliniek Broerdijk.
- De dierenarts controleert of de papagaai bij aankoop gezond is. Dit is natuurlijk belangrijk voor de vogel zelf, maar het is zeker ook belangrijk om de gezondheid van zijn nieuwe huisgenoten, zowel mensen als andere huisdieren, te beschermen.
- Hebt u al een parkiet of papegaai thuis, houd dan de nieuwe vogel apart in een andere ruimte totdat de aankoopkeuring heeft aangetoond dat hij gezond is. Wees erop bedacht dat het ook kan gebeuren dat de “oude” vogel thuis de nieuwe papegaai kan besmetten!
- De dierenarts voert een lichamelijk onderzoek uit waarbij de conditie en de gezondheidstoestand van de vogel worden beoordeeld.
- Daarnaast wordt het dier onderzocht op parasieten, die bij de betreffende soort kunnen voorkomen. Ook komen huisvesting, voeding en overige verzorging ter sprake en is er gelegenheid om vragen te stellen.
- Afhankelijk van de vogelsoort en de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek zal de dierenarts uitgebreider onderzoek kunnen adviseren. Bijvoorbeeld een test op de aanwezigheid van papegaaienziekte of onderzoek naar virussen die de vogel bij zich kan dragen zonder ziek te zijn.
Gezondheidscheck en advies over voeding en huisvesting kromsnavels
Bij dierenkliniek Broerdijk kunt u met uw vogel terecht voor de behandeling van uw vogel. Tijdens het vogelconsult:
- Neemt de dierenarts uitgebreid de voeding en huisvesting van uw vogel met u door
- Voert de dierenarts een algemeen lichamelijk onderzoek uit
- Wordt uw vogel gewogen op een supernauwkeurige weegschaal
- Kunnen eventueel kleine ingrepen worden uitgevoerd, zoals nagels knippen en kortwieken
- Kan eventueel direct nader microscopisch onderzoek van kropinhoud en ontlasting worden uitgevoerd
Indien de dierenarts iets afwijkends vindt , bespreekt hij dit direct met u.
Voeding kromsnavels
Veel gezondheidsproblemen bij vogels zijn het gevolg van te eenzijdige voeding. Bij Dierenkliniek Broerdijk adviseren om uw papegaai pellets van Harrison’s Bird Food als basisvoeding te geven. Deze pellets bevatten alle voedingsstoffen in de juiste verhouding. We hebben altijd Harrison’s op voorraad voor alle soorten kromsnavels. De basisvoeding van Harrison’s kunt u tot 60% aanvullen met groente en fruit.
Zadenmengsels zijn geen volledige voeding voor kromsnavels, ook al staat het wel op de verpakking. Zaden bevatten te veel vet en te weinig vitamines en mineralen, waardoor er gezondheidsproblemen ontstaan. Vogels die gewend zijn om een zadenmengsel te eten zullen niet zo maar overstappen op pellets. De meeste vogels stoppen dan met eten. Laat uw vogel geleidelijk wennen aan Harrison’s. We geven u graag advies.
Huisvesting
Wist u dat een vogel die zijn natuurlijke foerageergedrag en/of sociale gedrag niet kan uitvoeren vaak gedragsproblemen gaat vertonen? Pas de kooi of volière aan de natuurlijke behoeftes van uw vogel aan. We geven u graag advies.
Gedrag
Wist u dat gedragsproblemen uiteindelijk kunnen leiden tot een zieke vogel? Vogels die hun natuurlijke gedrag niet kunnen uitoefenen gaan vaak verenpikken. Aanleiding om te gaan verenpikken zijn; o.a. verveling.